Laatste Update 05/06/2020
Cryptovaluta’s bestaan al een tijdje en zijn ondertussen door het meerderdeel geaccepteerd. Steeds meer Financiële instellingen tonen interesse in cryptos. Er kunnen veel redenen zijn voor deze trend, maar de meeste hebben te maken met de geweldige kenmerken die crypto bezit in vergelijking met de traditionele valuta’s.
In 2019 heeft JP Morgan Chase de JMP-coin aangekondigd, het was de eerste cyptovaluta die uitgegeven werd door een grote internationale bank. Elke JMP-coin is inwisselbaar voor één Amerikaanse dollar en beschermt deze tegen de vluchtige kenmerken van sommige andere cryptovaluta’s.
JPM Coin is een waardetoken op de Quorum-consortium blockchain, met behulp van de software (Quorum genoemd) die ook door JP Morgan Chase ontwikkeld is, en gebruikt wordt om interbancaire betalingen te verrichten op het Interbank Network (IIN). Een betalingsnetwerk dat vanaf 2020 meer dan driehonderd banken omvat.
Waarom crypto?
Crypto staat bekend als het meest anonieme en veilige betalingsplatform van vandaag. Daarom is het logisch dat reguliere banken op de kar springen. Zo kunnen banken dankzij het veilige aspect van crypto hun procedures vereenvoudigen.
Er waren veel factoren in de lancering van JP Morgan coin, maar de belangrijkste was het aanbieden van grote zakelijke klanten om snel en efficiënt internationale betalingen te verrichten. Sommige experts denken zelfs dat het huidige wereldwijde interbancaire betalingsnetwerk, dat bekend staat als SWIFT, binnenkort vervangen zou kunnen worden door crypto, aangezien het vrijwel geen tijd kost om te voltooien, in vergelijking met het bestaande netwerk kan het zelfs een hele werkdag duren voordat het voltooid is.
Vele gerenommeerde online brokers bieden al een tijdje crypto-handel aan. Naast het omarmen van de veilige en snelle aard van de crypto, zullen de reguliere financiële instellingen uiteindelijk ook moeten beginnen met crypto FX-handel.
Als dergelijke instellingen willen profiteren van het groeiende aantal crypto-gebruikers en mensen die betrokken zijn bij de FX-handel, moeten ze overwegen om een verschilende promoties aan te bieden, zoals een bonus zonder storting van XM, één van de meest betrouwbare FX-brokers op dit moment op de markt.
Zelfs de grootste internationale financiële instellingen hebben interesse getoond in cryptovaluta’s. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank lanceerden vorig jaar gezamelijk een private blockchain, of zoals zij het noemen een ‘quasi-cryptovaluta’.
Men beweerd dat de Wereldbank en het Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de blockchain zouden kunnen gebruiken om slimme contracten te lanceren, het witwassen van geld te bestrijden en de mate van transparantie in het algemeen te vergroten. Het zijn allemaal zaken die niet bijzonder beperkt zijn tot één land, maar die een wereldwijde uitdaging vormen.
Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zei dat het duidelijk is dat de blockchain-innovators de traditionele financiële wereld opschudden en een aanzienlijke impact hebben op de gevestigde spelers. Ze merkte ook op dat centrale banken en regelgevers, die de positieve impact van de blockchain gebaseerde technologie begrijpen, het potentieel ervan steeds meer ondersteunen.
Door de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en haar grootste concurrenten, zoals China, Rusland en Iran, wordt crypto door deze landen als een aantrekkelijke optie beschouwd. Terwijl ze proberen om door de staat gesteunde cyptos te lanceren, als een reactie op de dreiging van de Verenigde Staten om het SWIFT batalingssysteem af te schaffen. Dit zou deze landen ertoen aanzetten om zich aan te sluiten bij andere batalingsnetwerken die op de blockchain gebasseerd zijn, waardoor het huidige internationale betalingssysteem langzaam zou worden verwakt.
Crypto vertegenwoordigt voorlopig slechts één procent van de wereldwijde handel, maar het groeit exponentieel snel. Financiële instellingen zijn bezorgd dat de opkomst van crypto een grote risico vormt voor het wereldwijde financiële systeem en de stabiliteit ervan, daarom onderzoeken ze de mogelijkheden om het te omarmen, in plaats van het tegen te werken. De impact van crypto is zo groot geworden dat het niet meer kan worden genegeerd.
Naarmate de tijd vordert, zal de populariteit van cryptovaluta’s alleen maar toenemen en meer conventionele instellingen zullen ze accepteren. Hoe groter het aandeel van de wereldeconomie, hoe groter de bedreiging zal zijn voor het systeem als geheel. In de toekomst zullen traditionele finaciële instelligen een keuze moeten maken crypto omarmen of toekijken hoe crypto de wereldwijde markt overneemt.
Cryptoliefhebbers zullen altijd blijven proberen om de institutionalisering van cryptovaluta tegen te gaan. Terwijl crypto decennialang werd gezien als een valuta van technisch onderlegde jonge mensen springen, nu meer en meer traditionele instellingen en bedrijven op de kar en doen hun best om deze veilige en gedecentraliseerde valuta te gebruiken.