Alles wat je moet weten over NFT

Non-fungible token (NFT)

  • Uniek
  • Niet deelbaar
  • Niet vervangbaar
  • ERC-721 protocol

Non-fungible tokens of afgekort (NFT-Tokens) zijn cryptografische tokens op een blockchain die niet uitwisselbaar en niet gekopieerd kunnen worden, waarbij elk item of elk token volledig zeldzaam is en een uniek activum vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan festivaltickets er zijn natuurlijk meerdere tickets te koop voor hetzelfde festival, maar op jouw ticket staat uw naam, zitnummer en een unieke code wat jouw ticket uniek maakt. Je zou niet toegelaten worden op het festival met een ticket van iemand anders.

Omdat de Non-fungible tokens onderling niet uitwisselbaar zijn, kunnen ze gebruikt worden als bewijs van authenticiteit en eigendom binnen de cryptowereld. Het NFT–concept kan gezien worden als een nieuw concept van eigendom. Vandaag de dag worden al tickets verkocht via NFT’s, een voordeel hiervan is dat ze niet vervalst en doorverkocht kunnen worden met hoge gages.

De meest populaire blockchain die NFT technologie mogelijk maakt, is de Ethereum blockchain. De NFT tokens voldoen aan een standaard genaamd: ERC 721 standaard proctocol. Dit protocol maakt het mogelijk dat de tokens uniek zijn en niet gedeeld kunnen worden. Het protocol stelt investeerders in staat om via een eenvoudige manier in het bezit te komen van deze tokens.

 

NFT’s zijn zeer volatiel, zijn mogelijk niet gereguleerd of onderworpen aan regels voor consumentenbescherming, en u kunt de volledige waarde van uw belegging verliezen. Belasting op winst/winst kan van toepassing zijn. Kijk hier voor meer risico’s.

Fungible token

  • Niet uniek
  • Deelbaar
  • Vervangbaar
  • ERC-20 protocol

Wanneer iets fungible is, betekent het dat het eenvoudig vervangbaar is. Een voorbeeld is de euro of dollar, die perfect uitwisselbaar is met elke andere euro of dollar. Dit zijn geen unieke items er bestaat van hetzelfde item meer exemplaren van. Net als fysiek geld is cryptovaluta vervangbaar dat wil zeggen dat ze voor elkaar verhandeld of ingewisseld kunnen worden. Bijvoorbeeld een Bitcoin is altijd gelijk in waarde aan een andere Bitcoin.

Fungible tokens maken gebruik van ERC20 standaard een protocol op het Ethereum netwerk / blockchain. ERC20 is eigenlijk een technische specificatie, als een token deze specificaties toepast behoort het tot een ERC20 token.

Het protocol bezit basis functies dat iedere token nodig heeft om verhandeld te worden. Het ontwikkelen en onderhouden van een blockchain technologie is erg kostbaar, daarom zijn deze tokens actief op de Ethereum blockchain. Een groot voordeel van het ERC20 protocol is dat een handelsplatform eenvoudig nieuw tokens kan toevoegen aan het netwerk om ze verhandelbaar te maken op hun platform. Een voorbeeld van een ERC20 zijn sablecoins, security-tokens en utility tokens.

Voor wat worden ze gebruikt?

Omdat NFT’s uniek en niet te kopiëren zijn dienen ze vaak als verzamelobjecten of collector’s items. NFT’s worden onder meer gebruikt voor digitale kunstwerken, sportplaatjes, mode-items, gif’s en aankopen in de game-industrie waar spelers zeldzame wapens of skins kunnen kopen om de game ervaring te verbeteren. NFT’s worden ook voor serieuze zaken gebruik waaronder verificatie van onderwijsdiploma’s of medische geschiedenis en eigendommen van tastbare goederen.

Ondertussen bieden bekende grote bedrijven en merken als Mcdonalds, Louis Vuitton, Warner Music en NBA ook digitale goederen die gebasceerd zijn op het NFT-concept.


NFT’ in de kunstwereld

De afgelopen weken is er dus een serieuze hype ontstaan rond kunst en non-fungible token. Het aantal kunstenaars dat gebruikt maakt van deze tokens is sinds begin 2021 sterk gestegen. Door gebruik te maken van non-fungible tokens kunnen artiesten doorgaan met hun werk ook al zijn veilinghuizen en museums gesloten door de coronapandemie. Zo kunnen ze hun werk digitaal verhandelen zonder hun intellectueel eigendom te verliezen.

Het bezitten van een NFT is hetzelfde als bezitten van een unieke code die alleen u bezit en deze code kan verkocht en verhandeld worden op een vergelijkbare manier als een fysiek kunstwerk die in waarde kan stijgen na verloop van tijd. Veel mensen zien NFT’s als een goede investeringen waar ze in de toekomst veel geld mee kunnen verdienen.

Het duurste digitale kunstwerk is genaamd “Everyday’s First 5000 days” van de Amerikaanse kunstenaar Beeple (Mike Winkelmann) het kunstwerk is geveild voor meer dan zestig miljoen dollar. Het is een collage van alle vijfduizend afbeeldingen die Beeple de afgelopen 13 jaar elke dag maakte. Volgens het veilinghuis Christie’s is het de duurste NFT tot nu toe.


CryptoPunks

CryptoPunks zijn non-fungible tokens die voor het eerst op de markt gelanceerd zijn in juni 2017 door het bedrijf Larva Labs. CryptoPunks werden uitgebracht voor Cryptokitties, het project was naar verluidt de start van de zogenaamde ‘CryptoArt’ beweging.

Het is een collectie van slechts tienduizend unieke personages zo zijn er CryptoPunks met verschillende attributen ze hebben voornamelijk menselijke trekken maar er zijn ook zombies, apen en buitenlandse wezens zoals aliens. Zo bestaan er CryptoPunks (punkachtige personages) met verschillende brillen, hoeden, haarstijlen, huidtinten, piercings, enz… In eerste instantie werden ze gratis aangeboden maar inmiddels paar jaar later loopt de prijs van sommige CryptoPunks op in de (tien)duizenden euro’s.


Blockchain Gaming

Cryptokitties

Op de markt zijn er ondertussen al een hoop op de blockchain gebaseerde spellen uitgebracht het bekendste en duurste voorbeeld zijn Cryptokitties. In dit spel kunnen mensen eigenaar worden van een digitale kat die men kan verzamelen, fokken en verhandelen. Elk katje is uniek en bezit zijn eigen attributen, dit maakt sommige katjes erg gewild. Deze digitale katten kan met met Ethereum kopen. In 2018 werd een Cryptokitty genaamd “Dragon” verkocht voor 600 ETH wat toen overeen kwam met 170.000 Amerikaanse dollar.

Decentraland

Decentraland is open-source virtueel reality platform dat gebruikt maakt van het Ethreum netwerk. Het is een virtueel landgoed spel waar spelers een eigen land kunnen creëren, bezitten en uitwisselen op een virtueel stuk land. Hoe beter uw land is hoe meer geld jij ervoor kunt krijgen zo kan men van land ruilen en verkopen.

De eigenaars van het land hebben de volledige controle over de inhoud die op het land wordt gepubliceerd. Het spel is eigendom van de speler en niet van de makers van Decentraland. Men kan een land kopen met Decentraland cryptocurrency genaamd “MANA”.

Waar kan ik NFT-tokens kopen?

NFT’s kunnen op verschillende platformen aagekocht worden, welke je kiest hangt af van wat je wilt kopen (als je bijvoorbeeld baseball kaarten wilt kopen kun je het beste naar een site als digital trading cards gaan, maar er zijn ook andere marktplaatsen die meer algemene stukken verkopen). Om een NFT te kopen hebt je een wallet nodig die specifiek is voor het platform.

Vanwege de grote vraag naar veel soorten NFT, worden ze vaak vrijgegeven als ‘drops’ (net als unieke sneakers die vaak op verschillende tijdstippen te koop worden aangeboden).

Hier is een lijst van websites waar jij NFT’s kan kopen:

  • Async Art
  • Axie Marktplace
  • AtomicMarket
  • BakerySwap
  • Enjin Marketplace
  • KnownOrigin
  • Myth Market
  • NFT ShowRoom
  • Nifty Gateway
  • OpenSea
  • Portion
  • SuperRare
  • Rarible
  •  VIV3

Nawoord

In dit artikel bent u te weten gekomen wat non-fungible tokens (NFT) zijn. Omdat NFT’s een relatief nieuwe investeringen zijn, valt er nog veel over te leren. Bovendien is het moeilijk om er een prijskaartje aan te hangen, wat NFT’s een zeer riskante investering kan maken. Bij bv digitale kunst hangt de waarde echter af van hoeveel iemand bereid is ervoor te betalen.

NFT’s zijn zeker een interessante nieuwe type investering dit komt doordat non-fungible tokens veel meer mogelijkheden beiden dan normale tokens; met NFTs kunnen items zeldzaam gemaakt worden zo kunnen ze in de toekomst veel geld opbrengen. Heb jij interesse om in NFT’s te beleggen, zorgt er wel eerst voor dat je je huiswerk doet voordat jij in de NFT markt belegt.

 

NFT’s zijn zeer volatiel, zijn mogelijk niet gereguleerd of onderworpen aan regels voor consumentenbescherming, en u kunt de volledige waarde van uw belegging verliezen. Belasting op winst/winst kan van toepassing zijn. Kijk hier voor meer risico’s.