Als China en andere landen hun eigen cryptovaluta lanceren zal dit een wereldwijde revolutie betekenen.
Een van de meest populaire onderwerpen in de cryptovaluta wereld is het vooruitzicht van grote economieën die door de staat gesteunde digitale munten lanceren. De centrale bank van China heeft onlangs plannen voor wat nu bekend staat als de Digital Currency Electronic Payment (DCEP) versneld. Het zou binnen achttien maanden kunnen worden gelanceerd, terwijl de Europese Centrale Bank naar iets soortgelijks zoekt.
Rusland werkt ondertussen al enkele jaren aan een door de staat gesteunde crypto-ruble, en Zweden heeft zijn e-krona project. Verschillende landen zijn er al mee bezig. Kleine Marshalleilanden en Senegal hebben nu digitale munten die naast hun bestaande valuta staan, terwijl andere landen, zoals Ecuador en Venezuela, hebben geprobeerd maar geen grip hebben gekregen.
Deze ontwikkelingen zullen het internationale monetaire systeem volledig veranderen. Het huidige systeem van vandaag dateert van de Bretton Woods conference in 1944, waarin de geallieerde naties ermee instemmen om hun valuta’s aan de Amerikaanse dollar te koppelen en de VS om de dollar aan goud te koppelen, om een stabiele handelsomgeving te creëren.
In het monetair systeem staat de dollar sindsdien centraal, onlangs het feit dat Bretton Woods geleidelijk werd vervangen door vrij zwevende wisselkoersen nadat de Amerikanen in de jaren zeventig de dollar/goud verbintenis hebben opgegeven.
Vandaag de dag is ongeveer veertig procent van de internationale betalingen en zestig procent van de totale internationale valutareserves in de Amerikaanse dollars. De euro neemt een kleiner maar nog steeds aanzienlijk deel in beslag: meer dan dertig procent van de internationale betalingen en twintig procent van de reserves. Alle andere valuta’s zijn in vergelijking daarmee triviaal.
Verenigde Staten aan de top
De Amerikaanse financiële dominantie betekent dat de Federal Reserve bijna optreedt als de centrale bank van de wereld, aangezien alles wat het monetaire beleidscommissie besluit te doen met de dollar rentes heeft overal grote gevolgen. Samen met de dominantie van de dollar in het internationale betalingssysteem SWIFT was dit jarenlang van cruciale belang om de internationale monetaire orde te handhaven door de transactiekosten te verlagen en de globalisering te versnellen.
De afgelopen jaren is het beeld echter veranderd. Door de toegenomen spanningen tussen de grootmachten in de wereld beschuldigen veel commentatoren de Amerikanen ervan dat ze het systeem in het voordeel van hun eigen economie nemen zonder rekening te houden met de gevolgen in het verdere verloop van het proces. Er is een ernstige bezorgdheid over het feit dat de Verenigde Staten internationale betalingen als politiek instrument gebruikt, bijvoorbeeld door op de SWIFT te leunen om Iraanse banken uit te sluiten in de rij voor de uraniumverrijking ondanks de bezwaren van Europa.
Het is duidelijk dat de dominantie van de dollar nu een belemmering vormt voor de verdieping van de globalisering. Veel landen ondernemen stappen om deze situatie te veranderen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk INSTEX opgezet als een alternatief handelsinstrument met Iran, en zes andere EU-landen zijn onlangs toegetreden.
In vergelijking daarmee zouden de belangrijkste soevereine digitale valuta’s op basis van blockchain technologie revolutionair zijn. Blockchains zijn gecodeerde grootboeken voor het opslag van gedecentraliseerd informatie en zijn niet onder de controle van een land of bedrijf. Bij toepassing op internationale betalingen biedt dit het vooruitzicht op een veel transparantere en goedkopere transacties dan SWIFT.
Het zou de betalingstermijn kunnen verkorten van een paar dagen tot een seconde, en de kosten van 0,01 procent tot bijna niets. Het zal de capaciteit hebben om veel grotere volumes aan betalingen te verwerken, deels omdat er geen bankrekeningen of zelfs geen internettoegang nodig is.
Crypto Valuta’s zoals XRP en Bitcoin zijn een goed experiment geweest bij het gebruik van een blockchain voor internationale betalingen. Maar wanneer landen hun eigen equivalenten uitgeven, hebben deze nog meer voordelen. Ze zullen worden ondersteund door staten, en volledig gedecentraliseerde crypto valuta’s zoals Bitcoin zullen hier niet mee kunnen concurreren.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Terwijl de technologische veranderingen in het informatietijdperk ongelooflijk snel zijn gegaan, is het systeem van internationale betalingen achtergebleven. Maar zodra soevereine digitale valuta’s beginnen te stijgen, zal dit plotseling veranderen. Net zoals de smartphones en de oude mobiele telefoons snel hebben geëvalueerd, zal geen enkel land nog blockchain betalingen kunnen weigeren.
Onlangs zei de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin dat de Verenigde Staten de komende vijf jaar geen digitale dollar zal lanceren, er zal een moment komen waarop het politieke zwaartepunt zal verschuiven en iedereen zich bij de revolutie zal aansluiten. Nadat het 5G-netwerk en het internet of things de komende jaren echt zijn geëvalueerd, zal het mogelijk zijn om het bestaande systeem nog sneller te vervangen.
Dit zal het begin zijn van een nieuw internationaal monetair tijdperk. In plaats van het passieve Amerikaanse dollars te accepteren als vereffening valuta in de internationale handel, zullen kopers en verkopers vrij kunnen kiezen uit verschillende valuta’s.
Daarnaast zullen landen een cryptovaluta muntunie vormen om de valuta’s en platforms te reguleren, de technologie te standaardiseren en de stabiliteit van het systeem te handhaven. Er zullen nieuwe clearingsystemen ontstaan, samen met nieuwe financiële producten. Kortom, het zal een heel nieuw financieel ecosysteem zijn waarin de gebruiker centraal staat.
Wanneer er sprake is van innovaties in betaalmethoden, volgt er altijd een stijging van de vraag. China’s WeChat Pay en Alipay zijn goede voorbeelden. Meer recentelijk zien we een vergelijkbare explosieve vraag naar Amazon Go en Apple Pay.
Soevereine digitale valuta’s zouden moeten leiden tot een sterke toename van de internationale handel en samenwerking. Er zal een nieuwe economische groei komen naarmate meer kleine spelers op de wereldmarkt komen en de consumenten kunnen genieten van een breder scala aan goederen en diensten tegen lagere kosten.
Dit lijkt misschien bedreigend voor degenen die van het bestaande systeem profiteren, maar het zal ruimschoots worden gecompenseerd door te profiteren van wat er daarna komt. De vraag voor de verschillende landen is of ze verandering omarmen of de status-quo proberen te verdedigen. Zuckerberg van Facebook vertelde aan de Amerikaanse uitgevers op het DCEF plan van China “terwijl we over deze kwesties debatteren wacht de rest van de wereld niet”. Hoe eerder landen verschuiven, hoe beter de toekomst zal zijn.