Een recent onderzoek van de Mortgage Banker’s Association (MBA) wijst erop dat Amerikaanse banken voor de eerste keer ooit verlies lijden op hypotheken. De analyse van de meest recente gegevens van 2022 onthult een aanzienlijke daling in opbrengsten voor financiële instellingen die hypotheken verstrekken voor commercieel vastgoed aan bedrijven, investeerders en particulieren.
Verlies van 301 dollar per lening
Volgens de MBA leden onafhankelijke hypotheekbanken en de hypotheekafdelingen van andere banken gemiddeld een verlies van 301 dollar per lening in 2022, een scherpe daling ten opzichte van de gemiddelde winst van 2.339 dollar per lening in 2021. Dit markeert de eerste keer sinds het begin van het bijhouden van deze gegevens door de MBA in 2008 dat de hypotheekverstrekkers gezamenlijk rode cijfers schrijven.
De MBA schrijft de verliezen voornamelijk toe aan de aanzienlijke stijging van de hypotheekrente binnen een relatief korte periode. Gecombineerd met een beperkt aanbod van woningen en uitdagingen bij het kopen van huizen, ontstaat duidelijk een probleem.
Bovendien zijn de kosten voor hypotheekverstrekkers om leningen te financieren gestegen van 8.664 dollar per lening in 2021 naar 10.624 dollar per lening in 2022. Diverse factoren, waaronder commissies, vergoedingen en andere uitgaven, dragen bij aan deze toename van kosten voor de banken.
Verdere daling in 2023
Marina Walsh, de vicepresident van MBA, voorspelt dat de vraag naar hypotheken van kopers verder zal afnemen in 2023. “Het is duidelijk dat hypotheekverstrekkers momenteel te maken hebben met uitdagende omstandigheden. Het volume zal naar verwachting ook in 2023 blijven dalen, voordat er in 2024 en 2025 een heropleving plaatsvindt,” aldus Walsh.
De Federal Reserve Bank of Dallas heeft onlangs gewaarschuwd voor een verwachte daling van de huizenprijzen met 19,5 procent dit jaar, waardoor de kosten voor het kopen van een huis vergelijkbaar worden met huurprijzen.
In dit opzicht begint de verhoogde rente van de Federal Reserve nu ook invloed te hebben op de woningmarkt. Op dit moment lijkt Bitcoin hier nog weinig last van te hebben, maar in geval van een recessie kan dat snel veranderen.