Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat het afgelopen weekend een tumultueuze tijd was voor Bitcoin en cryptocurrencies. Waar de waarde op vrijdag nog onder de 20.000 dollar dook, is deze inmiddels weer gestegen naar 22.403 dollar. Dit lijkt grotendeels te maken te hebben met het falen van Silicon Valley Bank, wat het op één na grootste bankfalen in de Amerikaanse geschiedenis is. In eerste instantie leidde dit tot verdere dalingen, maar nu is er een herstelplan opgesteld en is de stemming blijkbaar weer positiever.
Bescherming van de economie
Op zondag hebben de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell en voorzitter van de FDIC Martin Gruenberg in een gezamenlijke verklaring aangekondigd dat de FDIC goedkeuring heeft gekregen om de deposito’s van klanten bij Silicon Valley Bank volledig te waarborgen.
“In een daadkrachtige beslissing beschermen we vandaag de Amerikaanse economie door het vertrouwen in ons banksysteem te versterken,” staat er in de verklaring te lezen.
Volgens Mark Connors, hoofd van het onderzoeksteam bij vermogensbeheerder 3iQ, is dit op zich positief voor risicovolle activa. Hij merkt echter op dat er momenteel meerdere factoren tegelijkertijd spelen die elkaar enigszins tegenspreken. De geldhoeveelheid (M2 geldhoeveelheid) is bijvoorbeeld nog steeds aan het dalen.
Actie vergelijkbaar met 2008
Als investeerder heb je waarschijnlijk wel gehoord van de bankencrisis in 2008. Destijds moest de Federal Reserve ook ingrijpen om te voorkomen dat de markten zouden instorten. “Wat ze vanavond hebben aangekondigd, is vergelijkbaar met wat ze in 2008 deden,” aldus dezelfde Connors.
Bitcoin reageerde in ieder geval positief op deze verklaring, met een stijging van ongeveer 9 procent, en de rest van de markt presteert op dat gebied ook goed. Het is echter nog afwachten in hoeverre dit vandaag zo zal blijven.
Op de lange termijn zijn dit soort beslissingen in ieder geval gunstig voor de Bitcoin koers. Hiermee laat de Federal Reserve opnieuw zien dat ze altijd zullen ingrijpen wanneer grote banken dreigen te falen. Dit suggereert dat er geen ontkomen meer is aan dit financiële systeem, waar herhaaldelijk dergelijke acties nodig zijn.