Gisteravond heeft de Amerikaanse Federal Reserve (de centrale bank) aangekondigd dat zijn balans met 297 miljard dollar is gestegen tot 8,63 biljoen dollar in de week van 15 maart. Hiermee heeft de balans het hoogste niveau bereikt sinds november 2022. Sommigen interpreteren dit als een teken dat de geldpersen opnieuw aan het draaien zijn, maar niet iedereen is het daarmee eens.
Zijn de geldpersen opnieuw aan het draaien?
De aanzienlijke stijging van de activa op de balans van de Amerikaanse centrale bank wordt door veel experts in de crypto-wereld gezien als een indicatie dat de geldpersen opnieuw actief zijn. Dit houdt in dat de Federal Reserve weer is begonnen met kwantitatieve verruiming of QE.
QE verwijst naar het opkopen van activa door de centrale bank, zoals staatsobligaties en financiële instrumenten gedekt door hypotheken, om de markten van liquiditeit te voorzien. De Federal Reserve begon met QE na de financiële crisis van 2008 en voerde het opnieuw uit in 2020 bij het begin van de COVID-19-pandemie.
De huidige uitbreiding van de balans is echter voornamelijk te wijten aan het feit dat banken aanzienlijke kortlopende leningen zijn aangegaan bij de centrale bank om de vertrouwenscrisis aan te pakken. Deze crisis is ontstaan door het faillissement van drie banken in de Verenigde Staten.
“QE houdt in dat de balans wordt vergroot om monetaire doelen te bereiken. Deze uitbreiding van de balans heeft geen betrekking op QE”, aldus Marc Chandler, hoofd van de strategieafdeling van Bannockburn Global Forex.
Banken nemen leningen op zich
Officiële gegevens tonen aan dat banken een recordbedrag van 152,9 miljard dollar hebben geleend van de Federal Reserve via het zogenaamde “discount window”. Via dit raam kunnen banken leningen verkrijgen bij de Federal Reserve door financiële activa als onderpand te geven.
Bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties worden bij de Federal Reserve gedeponeerd, waarbij banken direct kapitaal ontvangen. Het discount window is dus een manier voor de Federal Reserve om banken te helpen wanneer de behoefte aan liquiditeit hoog is, om zo de financiële stabiliteit te waarborgen wanneer deze wordt bedreigd.
De bovenstaande grafiek laat zien hoeveel leningen banken de afgelopen dagen hebben verkregen bij de Federal Reserve, in vergelijking met eerdere crisismomenten. Zelfs de crisis van 2008 valt in het niet bij de recente ontwikkelingen op dit gebied.
Aan de andere kant mogen we niet vergeten dat deze cijfers niet zijn gecorrigeerd voor inflatie, waardoor de situatie in werkelijkheid minder ernstig is. “De toename van de balans van de Federal Reserve weerspiegelt tijdelijk de problemen bij zwakkere spelers in het systeem”, aldus Andy Constan, CEO van Damped Spring Advisors.