Beginnen met cryptocurrency

De wereld van cryptocurrency groeit razendsnel. Waarschijnlijk zeggen de namen bitcoin, litecoin en ether je wel iets, maar heb je nog nooit gehoord van Decred. Maak je geen zorgen! Wij van CoinSpot.nl hebben speciaal dit artikel geschreven zodat je kunt beginnen met cryptovaluta – zonder dat je wanhopig raakt van alle technische termen.

Je kunt cryptocurrencies het beste zien als digitaal geld, het verschilt in veel opzichten van euro’s of dollars maar heeft ook veel overeenkomsten. Net zoals je euro’s kunt omwisselen voor andere valuta (bijvoorbeeld de Japanse yen), kun je euro’s ook omwisselen voor cryptovaluta. Dit wordt vaak het ‘kopen van cryptocurrencies’ genoemd. In deze handleiding komen de volgende onderwerpen aanbod:


Stap 1: aanmelden bij een platform

Het kopen (of omwisselen) van cryptomunten kan bij speciale wisselkantoren, deze staan bekend als cryptocurrency brokers. In Nederland en België is etoro een erg populaire plek om bijvoorbeeld bitcoins, litecoins of ethers te kopen via iDEAL of Bancontact. Voordat je echter gebruik kan maken van dit platform dien je jezelf eerst te registreren.

WebsiteBeschikbare betaalmethodesErvaring
eToroiDeal, creditcard, bankoverschrijving

Een account aanmaken is overigens helemaal gratis. Het is slim om dit nu te doen, want het kan eventjes duren voordat je account is goedgekeurd. Indien je geen account aanmaakt kun je ook geen cryptovaluta aanschaffen. Ga direct naar: etoro.com/nl/

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.


Stap 2: een wallet kiezen

Een wallet is een programma dat je kunt zien als jouw interface voor de cryptocurrency wereld. Er zijn tientallen programma’s waar je uit kunt kiezen maar in principe zijn ze in te delen in slechts een paar categorieën. Hieronder zullen we ze bespreken en een paar voorbeelden geven.

Een veelgemaakte gedachtefout is dat cryptocurrencies zoals bitcoins worden bewaard in een wallet. De wallet bevat alleen de sleutels (public- en private keys). De ‘munten’ verlaten nooit het register (ofwel blockchain). Gebruikers versturen de digitale munten van het ene adres naar een ander adres en wisselen zo onderling waarde uit.

Welke soorten wallets zijn er?

Wallets voor bitcoin en andere cryptomunten zijn in de volgende twee categorieën te verdelen: hot storage wallets en cold storage wallets.

Hot storage wallets

Als je voor de eerste keer met de bitcoin of andere cryptovaluta aan de slag gaat is de kans groot dat je wilt beginnen met een hot storage wallet. Dit is een programma op je computer of smartphone waar je makkelijk munten in kan ontvangen en uit kan versturen. Je kunt een hot wallet het beste zien als je lopende rekening: je gebruikt het om snel transacties te kunnen uitvoeren maar zal er niet al je geld op laten staan.

Hot storage wallets zijn geschikt voor het bewaren van kleine bedragen. Het woordje ‘hot’ slaat trouwens op de directe internetverbinding die jouw wallet heeft (of beter jouw private key) met het de rest van de wereld. Hierdoor zijn dit soort wallets kwetsbaarder voor hackers en andere kwaadwillige. Voorbeelden van hot wallets zijn de programma’s:

Cold storage wallets

Heb jij een slot op je voordeur? Dan is een cold storage wallet mogelijk iets voor jou. Het woordje ‘cold’ staat voor een wallet (of beter private key) die nog nooit in contact is gekomen met het internet. Dat klinkt gek, bijvoorbeeld bitcoin als digitale munt moet toch altijd in verbinding staan met het internet? Nou nee, wallets en daarmee adressen kunnen geheel offline gegenereerd worden.

Het voordeel van een cold storage wallet is dat hackers en andere kwaadwillige geen idee hebben dat jouw private key überhaupt bestaat. Zodra je een transactie ontvangt op een publiek adres, is het adres natuurlijk bekend maar jouw private key is daarmee nog steeds volledig offline. Cold storage wallets zijn uitermate geschikt voor het opslaan van grotere hoeveelheden bitcoins of andere cryptocurrencies. Voorbeelden van ‘gewoon goede’ apparaten zijn:


Stap 3: cryptocurrency kopen

Zodra je een wallet hebt gekozen en hebt geïnstalleerd is het tijd om daadwerkelijk cryptovaluta te kopen. De meeste beginners kiezen voor de bitcoin omdat deze het grootst en belangrijkst is. Uit je wallet dien je jouw persoonlijke bitcoinadres te halen. Er zijn twee verschillende soorten bitcoin adressen. De meeste adressen beginnen met het cijfer 1. Een voorbeeld van zo’n adres is:

15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

Het cijfer 1 geeft aan dat er ‘handtekening’ (ofwel toestemming) nodig is om een transactie te kunnen versturen. Er zijn ook bitcoin adressen die beginnen met het cijfer 3, dit zijn de zogenaamde multi-signatue adressen.

Veilig cryptovaluta kopenJe adres van bitcoin vul je in op het orderformulier bij bijvoorbeeld BTC Direct. Als betaalmethode is iDEAL het voordeligst. Ben je woonachtig in België? Dan kies je voor de optie ‘Bancontact’.

Zodra je de bestelling hebt afgerond wordt de munten naar jouw eigen wallet gestuurd, in de meeste gevallen duurt dit minder dan twee minuten. Heb je binnen een uur nog niet je coins? Neem dan contact op met de klantenservice van het wisselkantoor waar je de coins hebt gekocht.


Stap 4: op de hoogte blijven

De markt van cryptocurrencies staat nooit stil, er is 24/7 handel en nieuws. Het is daarom belangrijk om goed op te hoogte te blijven en je in te schrijven bij verschillende groepen. Het meeste nieuws is Engelstalig maar er zijn ook steeds meer groepen die op Nederlandstalige zijn gericht.