Bekende analist: Kans van 75 procent op een economische neergang in de Verenigde Staten

In het afgelopen jaar heeft de Federal Reserve agressieve stappen genomen om de Amerikaanse rentetarieven te verhogen, met als doel de inflatie onder controle te krijgen. Echter, dit heeft geleid tot de ongewenste gevolgen van het instorten van financiële instellingen zoals Silicon Valley Bank en Signature Bank. Volgens de macro-econoom Andreas Steno Larsen is dit slechts het begin van de problemen.

Op basis van onze kwantitatieve indicator voor een mogelijke neergang na het recente ISM-rapport en de daarin waargenomen verhoudingen tussen oorzaak en gevolg, schatten we de kans op een economische neergang in de tweede helft van 2023 op 75 procent. Het lijkt erop dat de neergang nu werkelijkheid wordt. pic.twitter.com/vSpnnTqbqu— AndreasStenoLarsen (@AndreasSteno) 3 april 2023

Kans van 75 procent op een economische neergang

Larsen deelde bijna 19 uur geleden op Twitter mee dat zijn indicator op dit moment aangeeft dat er een kans van 75 procent is op een economische neergang in de Verenigde Staten. Deze ontwikkeling is begrijpelijk, gezien het feit dat de rentetarieven ongeveer 10 jaar lang op nul procent stonden en nu snel zijn gestegen tot 5 procent.

De gehele Amerikaanse economie heeft zich aangepast aan lage rentetarieven en wordt nu plotseling geconfronteerd met veel hogere tarieven. Hoewel niemand had verwacht dat de banken als eerste zouden bezwijken, is dat typerend voor crisissituaties: ze kondigen zichzelf niet aan.

Nu rijst de vraag wat als volgende domino-effect zal optreden. In theorie kan dit van alles zijn, maar de logica is simpel. Je kunt een economie niet laten wennen aan nul procent rente en dan abrupt verhogen naar 5 procent, en verwachten dat dit zonder problemen verloopt.

Impact van een neergang op Bitcoin

De grote vraag is wat de gevolgen zouden zijn voor de koers van Bitcoin tijdens een economische neergang. Als de voorspelling van het model van Andreas Steno Larsen uitkomt, zou dit de eerste keer zijn dat Bitcoin een wereldwijde neergang doormaakt. Dit blijft echter een onzekere kwestie, maar op dit moment lijkt alles fragiel.

Een economische neergang betekent dat veel bedrijven failliet gaan en mensen hun baan verliezen. Tijdens dergelijke tijden grijpen mensen meestal naar wat direct noodzakelijk is: Amerikaanse dollars om hun rekeningen te betalen.

Het is lastig voor te stellen dat Bitcoin onmiddellijk zou profiteren van een neergang. Op de lange termijn kan Bitcoin echter wellicht profiteren, omdat een neergang waarschijnlijk zou leiden tot een herstart van de geldpersen door de Amerikaanse Federal Reserve en een verlaging van de rentetarieven.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.