Wat Bitcoin onderscheidt als een financieel activum, is dat de blockchain de mogelijkheid biedt om het gedrag van investeerders gedetailleerd in kaart te brengen. Dat gaan we vandaag onderzoeken door te spelen met de Marktkapitalisatie en Gerealiseerde Kapitalisatie van Bitcoin. Laten we beginnen met een beknopte uitleg van deze concepten.
Marktkapitalisatie en Gerealiseerde Kapitalisatie
Voor wie nog niet lang in de branche actief is, kunnen deze termen enigszins intimiderend klinken. Gelukkig is het allemaal eenvoudiger dan het lijkt. De Marktkapitalisatie van Bitcoin wordt verkregen door de huidige koers te vermenigvuldigen met het aantal Bitcoins dat in omloop is. In wezen is de Marktkapitalisatie dus een uitbreiding van de koers.
Op het moment van schrijven bedraagt de koers van Bitcoin ongeveer 22.200 dollar. Als je dit vermenigvuldigt met de 19,3 miljoen Bitcoins die momenteel in omloop zijn, kom je uit op een marktkapitalisatie van 429 miljoen dollar.
Op zichzelf is de Marktkapitalisatie geen bijzonder boeiende statistiek. Het wordt interessanter wanneer je dit vergelijkt met de Gerealiseerde Kapitalisatie van Bitcoin. De Gerealiseerde Kapitalisatie wordt verkregen door de gemiddelde aankoopprijs van elke Bitcoin te vermenigvuldigen met het aantal Bitcoins in omloop.
De Gerealiseerde Kapitalisatie biedt als het ware inzicht in de gemiddelde kostprijs van alle Bitcoins. Wat hebben mensen daadwerkelijk betaald voor hun Bitcoins? Wat we straks in de grafiek zullen zien wanneer we deze twee met elkaar vergelijken, is dat de Gerealiseerde Kapitalisatie vaak fungeert als een belangrijke ondersteuning voor de Bitcoin-koers.
Huidige situatie
De Gerealiseerde Kapitalisatie fungeert waarschijnlijk als een cruciaal steunpunt omdat mensen minder snel geneigd zijn om hun Bitcoins te verkopen wanneer de koers rond hun aankoopprijs ligt. Als jij je Bitcoins hebt gekocht voor 20.000 dollar, ben je waarschijnlijk niet zo snel bereid om ze voor een lagere prijs te verkopen. Om die reden is deze lijn in de loop der jaren een essentiële ondersteuning voor Bitcoin geworden.
Alleen tijdens de donkerste periodes van een neergaande markt zien we dat de Bitcoin-koers onder de Gerealiseerde Kapitalisatie daalt. Tijdens de afgelopen bearmarkt was er ook een periode waarin dit het geval was.
Zoals je kunt zien, zou het in het verleden vaak een slimme zet zijn geweest om Bitcoin te kopen wanneer de Gerealiseerde Kapitalisatie hoger lag dan de Marktkapitalisatie. In de laatste maanden van 2022 was dit weer het geval. Momenteel is de koers echter weer boven de Gerealiseerde Kapitalisatie gestegen.
Nu is het hopen dat de Gerealiseerde Kapitalisatie als een steunpunt voor de koers kan dienen. Vaak zien we dat Bitcoin de Gerealiseerde Kapitalisatie nog enkele keren benadert of aanraakt, om vervolgens aan een nieuwe stijgende trend te beginnen. In maart 2024 staat er weer een nieuwe halvering op het programma, dus het is goed mogelijk dat we een vergelijkbaar patroon zullen zien.
Dit zou betekenen dat Bitcoin vanaf dit punt langzaam kan opbouwen naar een nieuwe recordhoogte. Natuurlijk is er geen absolute zekerheid in de financiële wereld, maar zoals de grafiek laat zien, ziet het er op dit moment veelbelovend uit.