De Bitcoin Cash hard fork komt snel dichterbij. Maar wanneer precies zal de cryptocurrency hard fork plaatsvinden? En wat betekent dit voor jouw Bitcoin Cash (BCH) -investering en de prijs van Bitcoin Cash? Dit zijn de 10 dingen die je moet weten over de Bitcoin Cash hard fork.
1) De hard fork heeft geen invloed op jouw BCH
Verlies je jouw Bitcoin Cash (BCH) als je niet bent voorbereid op de hard fork? Nee. Jouw cryptomunten blijven in principe gewoon in je wallet of de exchange waar je ze hebt staan. De Bitcoin Cash waarde kan natuurlijk wel veranderen.
2) Je kunt je BCH verdubbelen
Niet alleen heb je nog steeds je BCH, maar een hard fork betekent dat de BCH-blockchain in tweeën splitst. Met andere woorden, jouw BCH wordt gekloond en je krijgt hetzelfde bedrag in de nieuwe blockchain van (hoogstwaarschijnlijk) Bitcoin SV (BCHSV).
3) Ga er niet vanuit dat je automatisch Bitcoin SV (BCHSV) krijgt
Een hard fork betekent niet automatisch dat jij ook de ‘nieuwe’ Bitcoin SV munten in je wallet ziet staan. Het is daarom belangrijk dat je over een wallet beschikt waar je zelf de private key van hebt, bijvoorbeeld de Trezor T hardware wallet. Met een private key kun je de munten namelijk versturen (ofwel uitgeven) zonder dat je afhankelijk bent van een platform.
Heb je jouw Bitcoin Cash op een beurs staan? Dan is het belangrijk dat de beurs de komende hard fork ondersteunt.
4) Binance, Bitcoin.com, Coinbase, Coinbase Pro en Coindelta ondersteunen de fork
Als je Bitcoin Cash (BCH) op Coinbase, Coinbase Pro of Binance opslaat, ontvang je ook Bitcoin SV. Met andere woorden, deze beurzen en wallets ondersteunen de hard fork.
#Binance will support the upcoming Bitcoin Cash hard forkhttps://t.co/xfJcrIwFZe pic.twitter.com/CWFTA13ULp
— Binance (@binance) November 2, 2018
5) Dit is niet de eerste Bitcoin Cash hard fork
In 2017 kregen we Bitcoin (BTC) versus Bitcoin Cash (BCH) na de eerste Bitcoin hard fork. In wezen splitste de ontwikkelcommunity van Bitcoin zich omdat niet iedereen de blockchaintechnologie op dezelfde manier wilde updaten.
Hoewel de hele community transactiekosten en -tijden wilde verlagen, wilden Bitcoin Cash-ontwikkelaars het gemakkelijker maken om transacties te verwerken (daarom noemden ze het Bitcoin ‘Cash’). Hoewel de ontwikkelaarscommunity van Bitcoin ook zijn protocol heeft bijgewerkt, heeft het nog steeds relatief hoge kosten en kan het minder transacties verwerken.
6) BCH hard forks om de 6 maanden
Deze hard fork is geen verrassing. Vanaf het begin van BCH zijn ontwikkelaars van plan om de valuta elke zes maanden te hard forken. Waarom? Om protocol-upgrades uit te voeren.
Niet alle hard forks zijn het resultaat van geschillen tussen ontwikkelaars. Monero (XMR) heeft bijvoorbeeld net een fork ondergaan zonder dat de chain is gesplitst. Pas wanneer een minderheid besluit een protocol aan te nemen dat zo afwijkt van de meerderheid, splitst de blockchain zich op om een nieuwe valuta te creëren.
7) Deze fork is het resultaat van een meningsverschil tussen ontwikkelaars
Omdat er twee cryptocurrencies zullen zijn, Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BCHSV), weten we dat er controverses zijn in de ontwikkelaarsgemeenschap. Verschillende ontwikkelaarsgroepen – Bitcoin SV, Satoshi’s Vision, BitcoinUnlimited en Bitcoin ABC … – zijn het niet eens over specifieke aspecten van de protocol-upgrade.
8) Bitcoin ABC en nChain zijn twee belangrijke facties in de ontwikkelaarsgemeenschap
Waarom splitst de blockchain? Omdat twee belangrijke facties van de BCH-community, Bitcoin ABC en nChain, verschillende, niet-compatibele node implementations willen.
In augustus 2018 deelde de grotere Bitcoin ABC-gemeenschap Bitcoin ABC 0.18.0. De CEO van Bitmain, Jihan Wu, ondersteunt het. Deze upgrade omvat:
- Verandering BCH scripting language
- Smart contracts
- Oracles
- Meer schaanbaarheid
- Beperk transactiegrootte tot 100 bytes
Blockchain-ontwikkelaar nChain is het niet eens met Bitcoin ABC 0.18.0. Kort nadat Bitcoin ABC zijn voorstel had gedeeld, deelde nChain een andere implementatie met de naam Bitcoin SV. SV staat voor “Satoshi Vision”, omdat ze teruggaan naar een oudere Bitcoin-implementatie. Bovendien wordt het ondersteund door Craig Wright, die beweert dat hij Satoshi Nakamoto is.
Het nChain-voorstel houdt in:
- BCH-blokgrootte verhogen naar 32 naar 128MB
- Opname van 201 opcodes per scriptlimiet
9) Niet iedereen wil dat de blockchain wordt gesplitst
Niet iedereen is team Bitcoin ABC of Bitcoin SV. Sommige grote ontwikkelaars, zoals Andrew Stone, willen de ene blockchain van de BCH onderhouden. Als gevolg hiervan heeft Stone een BCH-implementatie met volledige nodes voorgesteld (BUIP098). Dit wordt ook ‘de strategie van Bitcoin Unlimited voor de hard fork van november 2018’ genoemd.
BUIP098 maakt Bitcoin ABC en Bitcoin SV compatibel voor miners, volgens het voorstel. In het andere geval moeten miners overstappen op Bitcoin Unlimited, een client uit 2016.
10) Beurzen zullen BCH-stortingen en opnames vóór de hard fork stoppen
Als je van plan bent om BCH te storten of op te nemen, zorg er dan voor dat je het voor de hard fork doet. Binance, Coindelta, Coinbase en Coinbase Pro bevriezen BCH-holdings van 60 tot 90 minuten vóór de fork.
Update 12 november 2018 15:39: we hebben verschillende feedback punten ontvangen op dit artikel. De feedback die we krijgen is tegenstrijdig met het artikel en tegenstrijdig met elkaar. We onderzoeken op dit moment de juiste balans.
Update 15 November 2018 09:34: we blijven van mening dat er een twee verschillende versies van BCH komen.