Bitcoin koers

De grafiek op deze pagina toont standaard de realtime bitcoin koers van het afgelopen jaar. Je hebt de keuze uit verschillende weergaveopties zoals per dag, week of maand. De bitcoin prijs kan op elk moment veranderen, dit komt doordat de handel in de digitale valuta nooit stil ligt. De droom en nachtmerrie van elke trader zullen we maar zeggen.

Op dit moment is 1 bitcoin precies: 61.548,22 waard.De afgelopen tijd hebben wij de nodige vragen gekregen over de koers van de bitcoin. Op deze pagina zijn de meest gestelde vragen te vinden over de bitcoin prijs en de totstandkoming daarvan.

Alles over de bitcoin koers en actuele waarde

Waarom hebben bitcoins waarde?

Er zijn verschillende redenen waarom bitcoins waarde hebben. De eerste is omdat bitcoins gezien worden als een vorm van geld, net als onze euro of de Amerikaanse dollar. Bitcoin deelt veel eigenschappen die we bij geld ook zien, denk maar eens aan: deelbaarheid, schaarste, herkenbaarheid, duurzaam en draagbaarheid. De belangrijkste reden waarom bitcoins waarde hebben is ongetwijfeld het vertrouwen erin door de gebruikers ervan. Je beseft het misschien niet, maar de bitcoin is een van de eerste valuta die mensen kiezen om te gebruiken. Voor de euro heb jij als burger nooit gekozen en voor het gebruiken ervan al helemaal niet. De centrale autoriteiten verplichten jou om de euro te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld niet je belasting betalen in een andere valuta dan de euro.

Een veel gehoord argument is dat bitcoins geen intrinsieke waarde zouden hebben en de euro wel. Echter dit is niet waar, het is maar wat jij als gebruiker beschouwd wat een intrinsieke waarde is. Zo zien wij de rekenkracht van het bitcoinnetwerk (de zogenaamde hashing power) als de onderliggende waarde van de digitale munten. De euro heeft geen intrinsieke waarde, zo heeft de goudreserve van de centrale bank helemaal niets te maken met het aantal euro’s dat in omloop wordt gebracht. De euro is gebaseerd op vertrouwen en als juist dat vertrouwen wegvalt blijft er weinig waarde over. Meer weten over ons huidige geldsysteem? Dan raden wij de volgende documentaires en boeken aan:

  • De documentaire ‘Geldscheppers’ van VRPO Tegenlicht
  • De televisiereeks ‘De schuldvraag’ van Radar Extra
  • Het boek ‘Geld komt uit het niets’ van Ad Broere
  • Het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk

Hoe wordt de prijs van de bitcoin bepaald?

De bitcoin prijs wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod op de verschillende cryptocurrency beurzen. Wanneer de vraag naar bitcoins stijgt, zal de prijs automatisch meestijgen (indien de vraag groter is dan het aanbod van dat moment). Op onze bitcoin uitleg pagina heb je kunnen lezen dat er slechts 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht.

De bitcoin markt is relatief klein in vergelijking met andere markten, het gevolg is dat bij een grote investering de prijs van bitcoin al snel omhoog schiet. Dit is een van de redenen van de prijs van een bitcoin erg bewegelijk is. Ter vergelijking: op het moment van schrijven is de totale bitcoin markt zo’n 100 miljard euro, een commercieel bedrijf als Apple is tien keer zoveel waard.

De waarde van een bitcoin ofwel bitcoin koers

Kan bitcoin zijn waarde verliezen?

Ja, bitcoin kan zijn waarde verliezen. Hoewel wij erg enthousiast zijn over bitcoin en de achterliggende blockchaintechnologie is het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. De geschiedenisboeken staan vol met munten die niet meer gebruikt worden. Denk maar eens aan de Duitse mark of de Venezolaanse bolivar, beide verloren hun koopkracht door hyperinflatie. Hoewel hyperinflatie bij bitcoin niet mogelijk is omdat de hoeveelheid bitcoins niet zomaar kan worden verhoogd, zijn er genoeg scenario’s te bedenken waardoor bitcoin zijn waarde zou kunnen verliezen.

Onze tip is en blijft hetzelfde: investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. Niemand kan echter de toekomst voorspellen, ook niet voor de bitcoin.

Is bitcoin een luchtbel?

Door sommige critici wordt de bitcoin vergeleken met een ‘luchtbel’, deze mening komt vooral voort uit de snelle prijsstijging die de digitale valuta heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Hoewel een plotselinge neerwaartse correctie door kunstmatige overwaardering een luchtbel kan worden genoemd, zien wij bitcoin toch als iets anders. De prijs van bitcoin wordt bepaald door duizenden factoren, de prijsschommelingen zouden ook gezien kunnen worden als een markt die nog een prijs zoekt (prijsontdekking).

Zie ook: