Bitcoin profiteert van bankencrisis, maar biedt geen volledige bescherming tegen de Amerikaanse dollar

Tijdens de opkomende bankencrisis in de Verenigde Staten, die langzaam naar Europa overslaat, heeft Bitcoin aanzienlijke aandacht gekregen als een aantrekkelijke optie. Het vertrouwen in traditionele financiële instellingen heeft recentelijk een deuk opgelopen, terwijl de waarde van Bitcoin juist sterk is gestegen. Investeerders zoeken momenteel hun toevlucht tot Bitcoin, hoewel Conor Ryder aangeeft dat Bitcoin nog niet volledig dient als bescherming tegen de Amerikaanse dollar.

Beperkte handelsliquiditeit

Voor het eerst sinds 2008 realiseren mensen zich dat het aanhouden van Amerikaanse dollars binnen het traditionele banksysteem wellicht meer risico’s met zich meebrengt dan aanvankelijk gedacht. Ondanks de voordelen van Bitcoin als alternatieve investering, waarmee valt te argumenteren, benadrukt Ryder het belang van het begrijpen van de handelsstructuur van Bitcoin.

In markten met lage liquiditeit gaan prijzen vaak sterk op en neer. Op dergelijke momenten ontbreekt stabiliteit aan zowel de boven- als onderkant van de markt. Dit betekent dat zelfs kleine hoeveelheden kapitaal aanzienlijke invloed kunnen hebben op de koersbewegingen.

Hoewel het narratief van Bitcoin als veilig alternatief tijdens de bankencrisis zeker heeft bijgedragen aan de prijsstijging, stelt Ryder dat er weinig weerstand was voor de ‘bulls’ (opwaartse prijsbewegingen). Deze week bereikte het aantal openstaande orders het laagste niveau in 10 maanden tijd. Het orderboek was bijna leeg, vergelijkbaar met de situatie tijdens het ineenstorten van FTX en Alameda Research in november 2022.

Het ‘Alameda Gap’

Na het wegvallen van FTX is er in de Bitcoin-gemeenschap sprake van wat ze de “Alameda Gap” noemen. Met het verlies van een van de grootste marktmakers is de liquiditeit van Bitcoin aanzienlijk verminderd. Dit gat is nog steeds niet opgevuld, waardoor zelfs een kleine hoeveelheid kapitaal kan leiden tot aanzienlijke koersstijgingen.

Na het faillissement van Signature Bank en Silvergate Bank, belangrijke spelers in de crypto-industrie, is de liquiditeit van Bitcoin niet verbeterd. Hierdoor is het begrijpelijk dat de prijs van Bitcoin sterk is gestegen na de bankencrisis.

Op dit moment is er weinig nodig om Bitcoin’s prijs snel te laten stijgen. Hoewel we nog niet kunnen spreken van een nieuwe bullmarkt, is dit wel een veelbelovende start. Ryder waarschuwt echter voor overenthousiasme, aangezien de beperkte liquiditeit ook invloed kan hebben op de plotselinge opleving van Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.