Bitcoin schommelt rond de $25.000 en kijkt uit naar Amerikaanse inflatiegegevens

De waarde van Bitcoin beweegt langzaam weer richting de $25.000 grens. Na de opvallende stijgingen van de afgelopen dagen komt deze grens weer binnen bereik. Eerder dit jaar hadden de optimisten grote moeite om voorbij deze psychologische drempel te komen.

Inflatie in de schijnwerpers

Terwijl de zorgen rondom de problemen bij Amerikaanse banken nog niet zijn afgenomen, is het alweer tijd voor nieuwe inflatiecijfers. Het jaar 2022 en de beginmaanden van 2023 werden gedomineerd door inflatie en renteverhogingen door de Federal Reserve.

Vandaag om 13.30 uur Nederlandse tijd worden nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten verwacht. De voorspelling is een consumentenprijsindex van 6,0 procent, terwijl deze vorige maand nog op 6,4 procent lag. De inflatie begint dus langzaam af te nemen, maar de Federal Reserve is nog niet klaar.

De problemen bij Amerikaanse banken, die duidelijk moeite hebben met de huidige hogere rente, zorgen ervoor dat de markt verwacht dat de Federal Reserve mogelijk een einde zal maken aan de reeks renteverhogingen.

Op dit moment is de kans volgens de markt 43,9 procent dat de rente tijdens de volgende vergadering op het huidige niveau blijft. De overige 56,1 procent gaat uit van een lichte renteverhoging van 0,25 procent. Dat zou in principe positief nieuws kunnen zijn voor Bitcoin.

Biden’s optimisme

De Amerikaanse president Joe Biden gaf vorige week tijdens een persconferentie aan optimistisch te zijn over de inflatiecijfers van vandaag. “Ik ben hoopvol over de CPI van volgende week. Hopelijk staan we er goed voor,” zei Biden.

Niet iedereen vertrouwt echter op de cijfers die de Verenigde Staten vandaag zal publiceren. Volgens de populaire analist xTrends bestaat de mogelijkheid dat de cijfers gemanipuleerd worden om een marktcrash te voorkomen.

“Ik ben ervan overtuigd dat de CPI van morgen gemanipuleerd wordt om een crash te voorkomen, en dat deze cijfers enkele weken later stilletjes worden herzien, net zoals ze dat met de laatste paar CPI-cijfers deden,” aldus xTrends.

US vraagdeposito’s – die het overgrote deel van M2 uitmaken – zijn sinds augustus vorig jaar aan het dalen. Nu zien we de gevolgen van de omgekeerde yield curve die vorig juli begon, waarvoor ik in september vreesde en beschreef in de onderstaande thread. De omkering is verergerd.

Cathie Wood van Ark Invest roept zelfs op tot een koerswijziging van de Federal Reserve. “Als de Fed zich blijft richten op achterblijvende indicatoren zoals de CPI en niet reageert op deflatoire krachten die worden aangetoond door de omgekeerde yield curve, dan zal deze crisis meer regionale banken opslokken en het Amerikaanse banksysteem centraliseren,” aldus Wood.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.