Mike McGlone, een vooraanstaande deskundige op het gebied van grondstoffen bij Bloomberg, is van mening dat de huidige bodem van Bitcoin sterke overeenkomsten vertoont met die van 2018. Net zoals in 2018 bereikte Bitcoin rond december zijn dieptepunt tijdens de vorige neerwaartse markt. Dit resulteerde uiteindelijk in een sterke stijging in 2019. Echter, volgens McGlone is er nu één belangrijk verschil.
Het opvallende verschil
In een interview met podcasthost Scott Melker op 16 januari legt McGlone uit wat volgens hem het cruciale verschil is tussen 2018 en de huidige situatie. “In 2018 begonnen centrale banken zoals de Federal Reserve de rente te verlagen, terwijl ze op dit moment nog steeds bezig zijn met het verlagen van de rente, net als andere centrale banken. In 2018 waren ze al begonnen met verlagen, wat uiteindelijk leidde tot de uitbraak in 2019,” legt McGlone uit.
Je hebt waarschijnlijk opgemerkt dat centrale banken wereldwijd momenteel strijden tegen inflatie. “Op dit moment verhogen ze agressief de rente en wanneer je daar naar kijkt, is het moeilijk om erg optimistisch te zijn over de markten. We moeten geduld hebben. Als ik naar het grotere plaatje kijk, blijf ik positief over Bitcoin,” voegt de Bloomberg-analist eraan toe.
Met deze opmerking wil McGlone benadrukken dat we niet te veel moeten rekenen op een bullmarkt in dit stadium van de economische cyclus. Volgens hem zijn er nog steeds macro-economische omstandigheden die in de tegenovergestelde richting wijzen. Hij gelooft ook dat de Nasdaq-index nog onder zijn 200-weeks voortschrijdend gemiddelde zal dalen, wat geen goed voorteken is voor de koers van Bitcoin.
Liquiditeit neemt af
Als de Amerikaanse aandelenindices inderdaad dalen, betoogt McGlone dat het moeilijk is om te beweren dat Bitcoin niet ook zal worden beïnvloed. “Er wordt nog steeds liquiditeit uit het systeem gehaald en als de Nasdaq-index daalt, heeft dat invloed op alles. Bitcoin zal hier ook door worden beïnvloed,” waarschuwt McGlone voor verdere dalingen.
Volgens de analist bevinden we ons momenteel op onbekend terrein, wat aangeeft dat de huidige omstandigheden uniek zijn. “Ik denk dat we ons nog steeds in de grootste macro-economische herstructurering van ons leven bevinden. We hebben net een pandemie meegemaakt die eens in de honderd jaar voorkomt, we zijn verwikkeld in een oorlog in Europa en het politieke leiderschap in China is instabiel,” sluit de analist zijn betoog af.