In de afgelopen weken werd de banksector in de Verenigde Staten opgeschud door diverse enorme faillissementen. Silicon Valley Bank en Signature Bank zijn onder andere bezweken onder de druk van de verhoogde rentetarieven door de Federal Reserve. Tegelijkertijd presteert Bitcoin uitstekend, doordat beleggers deze digitale valuta beschouwen als een veilige haven tijdens economische tegenspoed. De onderstaande grafiek laat zien hoe Bitcoin sinds begin maart een solide bescherming bood tegen de onrust in de banksector.
Een winst van 23 procent
Voor veel investeerders lijkt de bankencrisis een les te zijn in de basisprincipes van Bitcoin. In 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto deze digitale munt als reactie op de traditionele financiële industrie, waarin banken herhaaldelijk worden gered met belastinggeld. Nakamoto was hier klaar mee en creëerde Bitcoin als een gedecentraliseerd alternatief waarbij gecentraliseerde machthebbers geen controle hebben.
Nu blijken de absolute schaarste en gedecentraliseerde aard van Bitcoin twee zeer interessante eigenschappen te zijn voor investeerders, aangezien het traditionele financiële systeem deze aspecten niet kan bieden. Er is steeds meer nieuw overheidsgeld nodig om het traditionele financiële systeem in stand te houden en een volgende bankencrisis lijkt onvermijdelijk.
Het is nu onmiskenbaar dat de recente bankencrisis wellicht de beste promotie is geweest die Bitcoin zich kon wensen. Na een uitdagend 2022 is het nieuwe jaar tot dusverre uitstekend verlopen voor Bitcoin. Steeds meer mensen realiseren zich dat Bitcoin een blijvende waarde heeft en een belangrijke rol kan spelen in vrijwel elke beleggingsportefeuille.
Wat de rest van 2023 zal brengen voor Bitcoin is lastig te voorspellen. De markt reageerde aanvankelijk negatief op de renteverhoging van de Federal Reserve van gisteravond. Blijkbaar verwachtte de markt dat de Federal Reserve meer aandacht zou besteden aan de bankencrisis en mogelijk een pauze zou inlassen in de cyclus van renteverhogingen.
Die pauze kwam er echter niet, en tijdens de persconferentie sprak Federal Reserve-voorzitter Powell zelfs over het omvallen van Silicon Valley Bank als een uitzonderlijke gebeurtenis. Volgens Powell was het falen van de bank te wijten aan slecht risicobeheer en loopt de rest van de banksector in Amerika niet dezelfde risico’s.
Uiteindelijk kan alleen de tijd uitwijzen of Powells woorden kloppen. Op dit moment bevindt de markt zich in een soort wachtfase en kijken we uit naar de volgende belangrijke gebeurtenis die ons meer inzicht zal geven in de toekomst.