Volgens Jared Bernstein, een vooraanstaande econoom in de Verenigde Staten, is het van groot belang voor de Verenigde Staten om ervoor te zorgen dat de status van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservevaluta behouden blijft. Bernstein beweert dat er bewijs is dat China actief probeert om de Amerikaanse dollar van zijn prominente positie te verdringen. Hij benadrukt dat het voor Amerika niet gunstig zou zijn om zich in een wereld te bevinden waarin de Amerikaanse dollar geen status als wereldreservemunt meer heeft.
Belangrijke voordelen
Bernstein geeft aan dat er aanzienlijke voordelen zijn verbonden aan de rol van wereldreservemunt, inclusief aspecten met betrekking tot veiligheid. Hij wijst erop dat het beheersen van de wereldreservemunt de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld sancties op te leggen. “Door de wereldreservemunt te beheersen, kun je sancties opleggen, zoals we hebben gedaan met Rusland. Maar er zijn ook andere positieve aspecten”, aldus Bernstein.
De econoom deelt verder mee aan de Republikeinse senator Bill Haggerty dat het van groot belang is dat de Verenigde Staten snel het schuldplafond verhogen om de stabiliteit van de dollar te waarborgen. Hij is het eens met Haggerty dat het verhogen van het schuldplafond hand in hand moet gaan met het aanpakken van buitensporige uitgaven en fiscale verantwoordelijkheden.
“Het verhogen van het schuldplafond is een maatregel die we kunnen nemen om de status en de waarde van de Amerikaanse dollar te beschermen”, aldus Bernstein. Tegelijkertijd erkent de econoom dat er ook nadelen verbonden zijn aan het beheer van de wereldreservemunt, zoals bijvoorbeeld hogere exportkosten voor Amerikaanse producenten.
Niet onmiddellijk verloren
Het is echter niet de bedoeling om te suggereren dat de Amerikaanse dollar op het punt staat om zijn leidende positie in de wereld te verliezen. Recentelijk hebben we bijvoorbeeld gehoord over Saudi-Arabië dat overweegt om zich aan te sluiten bij de BRICS-alliantie om de invloed van de Amerikaanse dollar te verminderen.
Hoewel dit een interessante ontwikkeling is, vertegenwoordigt de wereldwijde oliemarkt slechts een jaarlijkse waarde van ongeveer 2 biljoen dollar, terwijl de totale wereldeconomie ongeveer 100 biljoen dollar bedraagt. In dit opzicht heeft de stap van Saudi-Arabië slechts beperkte invloed op het grotere geheel.
Het is zeker een significante ontwikkeling, maar het is niet de enige reden waarom de Amerikaanse dollar onmiddellijk zijn positie op het wereldtoneel van financiën zou verliezen. Personen die dit beweren gaan waarschijnlijk te ver en hebben wellicht onvoldoende inzicht in de materie.