Over Bitcoin Cash

Volgens de Bitcoin Cash-website is: ‘Bitcoin Cash is peer-to-peer electronic cash for the Internet. It is fully decentralized, with no central bank and requires no trusted third parties to operate’. Dit is de exacte definitie van Bitcoin omdat Bitcoin Cash een hard fork is van Bitcoin. Een fork is een splitsing van een blockchain in twee verschillende versies. Dit kan met elke blockchain gebeuren, maar in het bijzonder werd deze Bitcoin hard fork veroorzaakt door groepen die het niet eens waren met hoe de Bitcoin-blockchain in de loop van de tijd zou moeten evolueren.

 

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is ontstaan uit een hard fork die voor een splitsing in de Bitcoin blockchain heeft gezorgd. Hierdoor is er een nieuwe munteenheid ontstaan met de naam: Bitcoin Cash (BCH). Iedereen die voor 1 augustus 2017 14:20 bitcoins (BTC) in bezit had, kreeg automatisch ook dezelfde hoeveelheid BCH.

Bitcoin Cash richt zich op het onmiddellijk vergroten van de blokgrootte van 1 MB tot 8 MB (inmiddels 32 MB) zonder SegWit te implementeren. Hierdoor kunnen meer transacties in het netwerk worden opgenomen en dit leidt tot lagere transactiekosten. Bitcoin Cash heeft een gemengde ontvangst binnen de gemeenschap en niet alle exchanges hebben er ondersteuning voor toegevoegd. Sommige mensen geloven dat Bitcoin Cash de technologie sneller zal helpen opschalen, terwijl anderen denken dat een hard fork van Bitcoin voor onnodige verwarring bij het publiek zorgt en de reputatie van Bitcoin als verdeelde gemeenschap schaadt.

Waarom is Bitcoin Cash ontstaan?

Sinds de oprichting in 2009 door Satoshi Nakamoto, is bitcoin steeds populairder als digitaal geld. Naarmate het gebruik van het netwerk is toegenomen, is de Bitcoin-blockchain begonnen met scalingproblemen vanwege het beperkte aantal transacties dat in elk 1 MB Bitcoin-blok kan passen. Een blok is een groep transacties die samen worden verpakt en gevalideerd. Een nieuw Bitcoin-blok wordt ongeveer elke 10 minuten verwerkt.

Door het limiet van 1 MB voor de maximale grootte van een blok kan de Bitcoin-blockchain slechts zeven transacties per seconde verwerken, in vergelijking: het VISA netwerk kan 56.000 transacties per seconde verwerken. Een aanhoudende toename van het gebruik in de loop der jaren heeft geleid tot een bitcoinnetwerk, waar transacties aanzienlijk langer kunnen duren en transactiekosten relatief hoog zijn. Perioden van hoge activiteit kunnen leiden tot netwerkcongestie en een piek in transactiekosten die de Bitcoin-blockchain onpraktisch maakt voor sommige use-cases zoals microbetalingen.

Er zijn verschillende benaderingen om het aantal transacties dat Bitcoin kan ondersteunen te vergroten en elke aanpak brengt unieke trade offs met zich mee, zoals het in balans houden van snelheid, kosten en veiligheid. Omdat Bitcoin open en wereldwijd toegankelijk is, zijn er talloze groepen die de blockchain gebruiken voor verschillende use-cases en economisch profiteren van de blockchain op verschillende manieren. Hoewel elk van deze groepen een gevestigd belang in Bitcoin heeft, heeft geen van hen alleen beslissingsbevoegdheid over het upgradeproces. Dus moet er altijd een grote meerderheid van deze partijen samenkomen en overeenstemming (consensus) bereiken over eventuele wijzigingen in Bitcoin. Zodat deze kunnen worden ingevoerd. Als gevolg hiervan gaat de ontwikkeling van het Bitcoin netwerk soms relatief langzaam, toch wordt er de laatste jaren sneller consensus bereikt tussen de verschillende groepen.

Bitcoin of Bitcoin Cash?

Het is onduidelijk welke chain op de lange termijn zal winnen of als we uiteindelijk twee afzonderlijke chains Bitcoin en Bitcoin Cash hebben, of uiteindelijk zelfs meer dan twee chains die in de loop van de tijd anders zullen evolueren. Een potentieel opwindend onderdeel van ‘hard forks’ is dat als een groep het fundamenteel oneens is met de ideologieën van de oorspronkelijke groep, ze zich kunnen splitsen om hun eigen versie te starten met dezelfde technologie, maar met een ander strategie- en besturingsmodel. Hierdoor kan de hele cryptocurrency-ruimte evolueren doordat sommige hard forks nieuwe dingen uitproberen. Ongeacht de uitkomst van deze twee blockchains, ervaren we een aantal zeer opwindende tijden in de cryptocurrency gemeenschap.

 

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.