Over EOS

Een blockchain-platform voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dapps), EOS wordt gebouwd met als doel ‘s werelds krachtigste infrastructuur voor dapps te creëren. Regelmatig genoteerd als een leidende concurrent voor Ethereum, bracht EOS in april 2018 zijn Dawn 3.0-update uit en werd al snel een van de vijf grootste cryptocurrencies per marktkapitalisatie.

Er is veel hype rondom het platform en het bijbehorende token, ook wel EOS genoemd, dus laten we eens nader bekijken hoe EOS werkt, welke voordelen het biedt en wat de toekomst zou kunnen zijn voor dit ambitieuze project.

Wat is EOS?

EOS biedt een besturingssysteem-achtige reeks tools en services voor de EOS.IO-software introduceert een nieuwe blockchain-architectuur die is ontworpen om verticaal en horizontaal schalen van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken. Dit wordt bereikt door een besturingssysteemachtig concept te creëren waarop toepassingen kunnen worden gebouwd. De resulterende technologie is een blockchain-architectuur die uiteindelijk kan worden geschaald naar miljoenen transacties per seconde, gebruikersbijdragen worden geëlimineerd en voor het maken, hosten en uitvoeren van commerciële dapps. De software omvat alles, van gebruikersauthenticatie en accounts tot cloudopslag en serverhosting, met als doel een alles-in-een oplossing voor dapp-ontwikkelaars te bieden. EOS is ontworpen om niet alleen de snelle en eenvoudige inzet van dapps te garanderen, maar ook om mogelijk te schalen naar miljoenen transacties per seconde en gebruikersbijdragen te elimineren.

EOS is in veel opzichten vergelijkbaar met Ethereum, het originele dapp-platform dat het smart-contractsysteem heeft uitgevonden en de op één na grootste digitale valuta ter wereld is.

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat doet de EOS-munt?

De EOS-munt is de eigen valuta van het EOS-ecosysteem. Zodra de EOS-mainnet live is en ontwikkelaars dapps op het netwerk kunnen maken en implementeren, hebben ze EOS-munten nodig om tokens voor hun eigen platforms te genereren. Of een aanvraag ook daadwerkelijk op het EOS-platform wordt geaccepteerd, wordt ook bepaald door een stemsysteem dat alleen beschikbaar is voor EOS-tokenhouders.

In een unieke beweging begon de EOS-token-verkoop in juni 2017 en vindt plaats gedurende het beste deel van een jaar (341 dagen), hoewel Amerikaanse ingezetenen niet mogen deelnemen aan de token-uitverkoop. Het jaar wordt opgesplitst in 350 distributieverdelingen – aan het einde van elke periode wordt het totale aantal tokens dat in die periode moet worden verdeeld, toegewezen aan kopers op basis van de hoeveelheid Ether (ETH) die ze hebben bijgedragen als een deel van het totaal ETH ontvangen tijdens de periode. Zodra de token-verkoop is voltooid, zijn 1 miljard EOS-tokens verdeeld.

Wat maakt EOS uniek?

Welke problemen wil EOS oplossen? Waarom heeft de wereld een ander blockchain-gebaseerd dapp-platform nodig? De meest beknopte uitleg van wat het project beoogt, is te vinden in het whitepaper abstract:

The EOS.IO software introduces a new blockchain architecture designed to enable vertical and horizontal scaling of decentralized applications. This is achieved by creating an operating system-like construct upon which applications can be built. … The resulting technology is a blockchain architecture that may ultimately scale to millions of transactions per second, eliminates user fees and allows for quick and easy deployment and maintenance of decentralized applications, in the context of a governed blockchain.

In veel opzichten wil EOS doen wat Ethereum doet – maar op een nieuwe manier. Hoewel Ethereum zijn eigen programmeertaal gebruikt, richt EOS zich op gebruikersvriendelijkheid door ontwikkelaars toe te staan slimme contracten te maken met een groot aantal veelgebruikte programmeertalen. Hoewel Ethereum op zoek is naar de beste oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen die momenteel het aantal transacties beperken dat het op elk moment kan verwerken, maakt EOS gebruik van een gedelegeerd algoritme met bewijskracht dat is ontworpen om veel effectiever te schalen. Of deze voorgestelde oplossing werkt of niet valt nog te bezien.

Kortom, EOS streeft ernaar een complete toolkit voor de ontwikkeling van dapps aan te bieden, waarmee bedrijven en particulieren snel en gemakkelijk blockchain-gebaseerde applicaties kunnen maken.

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Hoe werkt EOS?

In zijn white paper beschrijft het EOS-team een aantal van de belangrijkste vereisten voor blockchain-applicaties, waaronder:

  • Ondersteuning voor miljoenen gebruikers
  • Gratis gebruik
  • De flexibiliteit om eenvoudige upgrades en het oplossen van bugs te garanderen
  • Lage latentie met een vertraging van niet meer dan een paar seconden
  • Sequentiële prestaties om grote volumes te verwerken
  • Parallelle prestaties om de werklast van grote applicaties te verdelen over meerdere CPU’s en computers

Om deze doelen te bereiken, maakt EOS gebruik van een gedelegeerd-proof of stake (DPoS) consensusmechanisme.

In dit systeem kan iedereen die tokens op een blockchain houdt die de EOS-software gebruikt, blokproducenten selecteren via een permanent goedkeuringssysteem. Iedereen kan ervoor kiezen om deel te nemen aan de blokproductie en krijgt de kans om blokken te produceren, en de software maakt het mogelijk om elke 0,5 seconden blokken te produceren. Dit is ontworpen om niet alleen de flexibiliteit te bieden die nodig is om het systeem te upgraden of bugs op te lossen, maar ook om het systeem in staat te stellen te schalen naar 1 miljoen transacties per seconde.

Andere kenmerken van de EOS-software zijn onder andere:

  • Een authenticatiesysteem dat gebruikersaccounts met verschillende bevoegdheidsniveaus bevat
  • Serverhosting en cloudopslag
  • Parallelle uitvoering en asynchrone communicatie om de ondersteuning van duizenden daken op commerciële schaal mogelijk te maken
Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Het EOS-team

EOS wordt gebouwd door block.one, een vrijgesteld bedrijf uit de Kaaimaneilanden. 100.000.000 EOS, of 10% van het totale aantal te verdelen EOS-tokens, wordt gereserveerd voor block.one en niet aangeboden aan het publiek als onderdeel van de token-uitverkoop.

Het project wordt geleid door block.one CEO Brendan Blumer en CTO Daniel Larimer, die beiden een aanzienlijke technische ervaring hebben. Met name Larimer heeft een indrukwekkend cv en heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van succesvolle cryptoprojecten Steem en BitShares. Maar terwijl block.one bezig is met het bouwen van de EOS-software, zal het EOS blockchain-platform niet worden geconfigureerd of gestart – dit zal worden beheerd door leden van de community die geen verband houden met block.one.

Bottom line

Als je overweegt om EOS-tokens te kopen, zorg er dan voor dat je zelf onderzoek doet voordat je afscheid neemt van je zuur verdiende geld. Hoewel EOS op een dag een levensvatbaar alternatief voor Ethereum zou kunnen bieden en op papier tenminste een paar belangrijke voordelen heeft ten opzichte van het Ethereum-netwerk, is het belangrijkste feit om te onthouden dat het nog niet is bewezen. Bovendien, terwijl EOS wordt ontwikkeld, blijven Ethereum en andere gevestigde dapp-platforms groeien en versterken ze hun positie.

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.