Over Litecoin

Wat is Litecoin? In oktober 2011 bracht een voormalig Google-medewerker een nieuwe digitale munteenheid uit. Deze zogenaamde altcoin moest een alternatief vormen voor de bestaande bitcoin (op dat moment nog de enige cryptocurrency). De nieuwe munt moest vier keer zo snel zijn als bitcoin en er moesten ook vier keer zoveel munten in omloop worden gebracht.

Deze cryptovaluta kennen we onder de naam litecoin. Het project richt zich erop om een digitale vorm van geld te zijn. Net als de bitcoin maakt litecoin gebruik van de blockchaintechnologie.

Wat is Litecoin en hoe werkt het?

 

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat is litecoin?

Volgens de officiële website: “Litecoin is a peer-to-peer Internet currency that enables instant, near-zero cost payments to anyone in the world.” Als je bekend bent met bitcoin als digitale valuta, kan de bovenstaande definitie hetzelfde klinken. Dat komt omdat het Litecoin project is gebaseerd op Bitcoins open source codebase, maar met een paar technologische verschillen. Litecoin (afgekort LTC) was nooit bedoeld om bitcoin te vervangen, maar om het aan te vullen, zoals goud en zilver elkaar ook aanvullen.

Uitleg over Litecoin

Hoe werkt litecoin?

Het mooie van open source softwareprojecten zoals Bitcoin is dat iedereen in de wereld de originele codebase kan aanvullen met nieuwe functies die ze willen. De waarde die aan elke digitale valuta is toegewezen, wordt bepaald door de community van gebruikers die beslissen om deze te houden en te gebruiken. Hoewel Bitcoin momenteel de grootste digitale valuta is volgens marktkapitalisatie, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor andere digitale valuta om naast elkaar te bestaan of om een specifieke use case of community te bedienen.

De oprichter van Litecoin, Charlie Lee, wilde de regels van Bitcoin wijzigen op manieren die hij nuttig achtte. In het bijzonder wilde Charlie de hoeveelheid tijd die nodig was om een nieuwe transactie te bevestigen, verminderen evenals het Bitcoin mining-algoritme (de manier waarop nieuwe munten worden gegenereerd) om te zorgen dat iedereen aan het netwerk zou kunnen deelnemen. Bitcoins transactiebevestigingstijd is 10 minuten, terwijl Litecoin maar 2,5 minuut is. Litecoin kan een groter aantal transacties verwerken vanwege de snellere bevestigingstijd voor de transactie.

Bitcoin mining maakt gebruik van het algoritme SHA-256 dat processorintensief is terwijl Litecoin mining gebruik maakt van scrypt dat meer geheugenintensief is. Al vroeg konden bitcoins gemined worden met behulp van gewone computers (CPU’s) en later krachtigere spelcomputers (GPU’s). Door de toename van de mining difficulty is de enige manier om nog winstgevend te minen

Door een toename in de mining difficulty is het alleen nog mogelijk om met Application Specific Integrated Circuit (ASIC) miners, winstgevend te minen. ASIC’s zijn dure machines die speciaal zijn gebouwd voor mining en kunnen niet voor iets anders worden gebruikt. Omdat slechts enkele mensen over de middelen beschikken om ASIC’s te kopen en te gebruiken, wilde Charlie niet dat de Litecoin mining gedomineerd werd door ASIC’s. Daarom creëerde hij Litecoin met een meer geheugenintensief algoritme om het minen van litecoins minder efficiënt voor ASICs te maken en was toegankelijk voor iedereen.

Is litecoin interessant?

Een belangrijk aspect van Litecoin is dat de maker, Charlie Lee, publiek bekend is en actief deelneemt aan de cryptocurrency-gemeenschap. De anonieme maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, die sindsdien is verdwenen, is niet beschikbaar om begeleiding en leiderschap te bieden over de technische richting van Bitcoin. De oprichter beschikbaar hebben is belangrijk als het erop aankomt anderen te helpen de visie van LTC te begrijpen en erachter te komen.

Charlie Lee weet de gemeenschap van cryptocurrencies vaak bij elkaar te brengen en is mede verantwoordelijk voor de intergratie van Segregated Witness (SegWit). De technische verbetering werd eerst bij Litecoin toegevoegd en goldt als een voorbeeld casus voor Bitcoin. SegWit maakt ook de weg open voor andere technische verbeteringen zoals Lightning Networks (LN), waar transacties snel blockchain kunnen afwisselen, wat betekent dat niet alle transacties door het grootboek moeten gaan. Deze upgrade is van toepassing op zowel Bitcoin als Litecoin.

Charlie schreef een brief aan de Litecoin mining community om hen te overtuigen om SegWit te ondersteunen. De voordelen van gedecentraliseerde valuta’s is dat de maker dingen niet alleen kan implementeren. Er zijn echter voordelen aan het hebben van een vocale leider om de technologische vooruitgang binnen een gemeenschap te begeleiden, vooral in een tijd waarin het duidelijk is dat er een verandering nodig is of dat er een groot verschil van mening bestaat. Het opwindende deel is dat Litecoin als een manier voor Bitcoin kan dienen om te zien hoe deze veranderingen gaan.

 

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.