Over Dogecoin

Wat is Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) is een cryptocurrency, de naam Dogecoin verwijst naar een populaire internet meme op formus als Reddit en 4chan. Het logo van de munt is een afbeelding van de populaire Japanse hondensoort Shiba Inu.

 

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wie heeft Dogecoin bedacht?

Dogecoin is opgericht in 2013 en werd ontwikkeld door softwareontwikkelaar Billy Markus die een samenwerking heeft aangegaan met Jackson Palmer een Australische zakenman en techneut om Dogecoin te lanceren. Op dit moment staat de cryptomunt DOGE in de top tien van de meest populaire cryptocurrency munten ter wereld en hebben veel mensen veel geld mee verdient. Dogecoin is begonnen als een soort grap men had nooit verwacht dat de cryptomunt in 2021 nog steeds zou bestaan en al helemaal niet dat de market cap ooit 64 biljoen dollar of 53 biljoen euro zou worden.

Hoe werkt Dogecoin?

Dogecoin is een altcoin van Bitcoin. Het gebruikt de blockchain technologie net als vele andere cryptomunten. In eerste instantie is Dogecoin afgesplitst van het Litecoin netwerk. Dogecoin was begonnen als een internet meme en werd gebruikt als betaalmiddel op sociale media netwerken als Reddit en 4chan met als bedoeling dat mensen naar elkaar DOGE kunnen sturen als een beloning (soort fooi) voor een leuke, waardevolle posts.


Waarde van Dogecoin

De waarde en populariteit van Dogecoin is de afgelopen jaar sterk toegenomen, ook al is dogecoin ooit ontstaan als een grap heeft de munt een grote groep supporters achter zich gekregen. En wanneer grote partij een munt gebruikt, koopt en verhandeld dan geeft dat de munt een bestaansrecht. Net als fiat valuta’s zoals de euro en de dollar.

Dogecoin kende een snelle groei omwille van een PUMP van deze digitale munt (bvb Elon Musk die een tweet zend waardoor de koers van dogecoin meteen de hoogte in gaat). Bij een pump en dump probeert een groep mensen geld te verdienen door de waarde van een munt te manipuleren. Door deze te hypen of door misleidende informatie te verspreiden op sociale media, waardoor de koers van de munt stijgt of daalt.

In geval van Elon Musk die de munt zeer grappig vindt en daarbij zijn steun betuigt waardoor deze de munt meer wind in de zeilen kreeg. De koerstijging van Dogecoin bleef ook niet onopgemerkt en trok nog meer mensen aan in tegenstelling tot het aandeel GameStop (GMI), lijk de koerstijging van Dogecoin wel vast te houden en loopt de koers nog verder op.

Ook investeerder en ondernemer Mark Cuban, bekend van het programma Shark Tank, is voorstander van DOGE. Volgens Cuban is Dogecoin de enige cryptomunt die mensen daadwerkelijk zullen gaan gebruiken voor transacties.


Hoe kom je aan Dogecoin?

De meest eenvoudige manieren om aan Dogecoin te komen zijn:

 • Voor werkzaamheden Dogecoins accepteren
 • Het minen van Dogecoin met speciale hardware
 • Aanschaffen van Dogecoin bij een exchange

Het accepteren van Dogecoin

De meeste investeerders zien Bitcoin als een investering en gebruiken de munt niet waar deze voor bedacht is om dingen mee te kopen. Bij dogecoin is dat anders met DOGE kan je op verschillende websites online betalen voor allerlei producten.

In de Verenigde staten zijn er aantal handelaren die Dogecoin accepteren als betaalmiddel. Zo liet de New Yorkse wijnverkoper Acker weten dat het digitale munt accepteert als een vorm van betaling in zijn winkels.

Dogecoin in de ruimtevaart

Elon Musk speelt een belangrijke rol in de populariteit van de crypto munt, zo wil hij dogecoin naar de maan brengen hij noemde zichzelf de “Dogefather”. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Musk SpaceX heeft aangekondigd dat het volgend jaar een satelliet genaamd “DOGE-1 to the Moon” naar de maan zal lanceren die volledig gefinancierd wordt met Dogecoin. Volgens SpaceX gaat de satelliet informatie over de maan vergaren via sensoren en camera’s.

Kopen van Dogecoin

Er verschillende manieren waarop je Dogecoin kunt kopen en verkopen. U kunt Dogecoin kopen bij verschillende Nederlandse brokers bij de meeste aanbieders kun je naast IDEAL, Sofort ook met Bancontact betalen of via een bankoverschrijving of je kunt ze verhandelen op internationale exchanges. Als je bitcoin bezit, dan kan je deze via een handelsplatform zoals Coinbase omwisselen in DOGE. Om Dogecoin te kopen of ontvangen van mensen heb je een wallet nodig via dogecoin.com kan je een eigen dogecoin wallet heel eenvoudig downloaden.

Dogecoin kopen in Nederland en België

 • LiteBit
 • Anycoin Direct
 • Bitcoin Meester
 • Coinmerce
 • Blox

Dogecoin kopen op Internationale exchanges

 • Binance
 • Kraken
 • Coinbase
 • Bitpanda
 • Bitonic
 • Webull

Zie voor het kopen van digitale munten onze uitgebreide Koopwijzer. Per munt wordt er uitgelegd waar je om moet letten en hoe het aankoopproces in elkaar zit.


Hoeveel Dogecoins zijn er?

De hoeveelheid Dogecoins die er in omloop zijn, is een stuk meer dan Bitcoin waar een vast aantal tokens gemined kunnen worden. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins worden gemined (naar schatting in 2040) en als de limiet eenmaal is bereikt, wordt het voor investeerders steeds moeilijker om meer tokens te minen.

Dogecoin versus Bitcoin

Er is een groot verschil tussen Bitcoin en Dogecoin, het cryptomunt heeft groter limiet op het aantal tokens dat gemined kan worden. DOGE maakt gebruik van een ander protocol, namelijk Scrypt. De cryptomunt is dan ook afgeleide van Litecoin (LTC) die van hetzelfde protocol gebruik maakt. Dogecoin minen is  voordeliger dan Bitcoin minen door de lagere hardware vereisten. Daarnaast worden Dogecoin transacties binnen 1 minuut verwerkt. Dit is vrij snel waardoor het veilig is voor de gebruikers. Hierdoor is de prijs van DOGE veel langer en wordt de munt heel veel gebruikt voor kleine betalingen en donaties.

Je kan in je eentje Dogecoins minen of je kan je aansluiten bij een mining pool. De meeste beginners sluiten zicht aan een mining pool. Een mining pool die wij kunnen aanraden is Genesis Mining. Het minen van DOGE kan winstgevend zijn, dit hangt natuurlijk sterk af van de huidige koers en jouw stroomprijs.


Wat maakt Dogecoin zo speciaal?

Dogecoin is als een grap begonnen maar heeft in de loop van jaren een serieuze vormen aangenomen. Inmiddels is de Dogecoin naam uitgegroeid tot een wereldwijde fenomeen de meeste cryptofanaten onder ons hebben al van Dogecoin gehoord zeker als je Elon Musk volgt op Twitter of een Reddit account bezit.

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

YouTube video

Onderstaande video is gemaakt door een paar crypto-enthousiastelingen.