Death Cross voor het eerst aanwezig op Bitcoin’s wekelijkse grafiek

Gedurende de veertienjarige geschiedenis van Bitcoin is er nog nooit een Death Cross opgetreden in de wekelijkse grafiek. Op dit moment lijkt het echter dat deze situatie zich voordoet, wat doorgaans een negatief teken is voor de korte termijn koers. In technische analyse wordt een Death Cross beschouwd als een zeer bearish patroon.

Aankomende Death Cross

Een Death Cross doet zich voor wanneer het 200-weeks gemiddelde onder het 50-weeks gemiddelde beweegt. Deze indicator kijkt terug in de tijd en biedt een algemeen beeld van de trend. Na de afgelopen weken van koersstijging kan dit na de Death Cross snel veranderen.

Bitcoin ging van een sterke bullmarkt naar een pijnlijke bear markt richting het einde van 2021 en vooral vanaf begin 2022. Een Death Cross zou dit bevestigen, en als de koers daarna terugzakt naar eerdere dieptepunten, dan kan de recente opleving als een tijdelijke bear markt rally worden beschouwd.

In november 2015 ontsnapte Bitcoin ternauwernood aan een Death Cross in de wekelijkse grafiek. Destijds was dit het begin van een nieuwe bullrun, waarbij een verschil van slechts 9,96 dollar voorkwam dat de twee bewegende gemiddelden elkaar kruisten. Momenteel is het verschil 115 dollar, ongeveer 0,5 procent van de Bitcoin koers. Relatief gezien was Bitcoin nog nooit zo dicht bij een Death Cross.

Niet de eerste keer

Overigens is de Bitcoin grafiek niet de enige waarop dit fenomeen kan verschijnen. In september 2021, kort na het barsten van de ‘dotcom bubbel,’ kwam er een Death Cross voor in de wekelijkse grafiek van de S&P 500. Ongeveer 300 dagen na de Death Cross bereikte de S&P 500 zijn dieptepunt.

In die zin kan het zijn dat Bitcoin na deze Death Cross pas zijn ultieme dieptepunt bereikt. Aan de andere kant moeten we de technische analyse niet als absoluut beschouwen. Er zijn andere factoren, zoals macro-economische omstandigheden, die invloed hebben op de koersbewegingen van financiële activa.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de macro-economische omstandigheden die het afgelopen jaar de koersen beïnvloedden? In 2022 werden vooral de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve van invloed op de koersdaling. Dit scenario is nog niet volledig voorbij, dus het is onzeker of het dieptepunt van $15.500 in november 2022 daadwerkelijk het laagste punt was voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.