In het afgelopen weekend zijn er na uitvoerig overleg maatregelen genomen om een oplossing te vinden voor de financieel problematische First Republic Bank. Kort voor de opening van de beurs in New York werd aangekondigd dat JPMorgan Chase de spaargelden van deze bank in moeilijkheden zal overnemen.
Een grootschalige reddingspoging
De financiële toezichthouder in Californië verzekert spaarders dat hun geld veilig is en is momenteel aan het onderhandelen over het overnemen van de leningportefeuille van First Republic Bank. Het was van groot belang om snel een oplossing te vinden om beleggers niet in paniek te laten raken, omdat Amerikaanse autoriteiten er niet in slaagden om First Republic Bank, gevestigd in San Francisco, vóór de opening van de Aziatische beurzen te laten overnemen.
Afgelopen zaterdag hebben naar verluidt tien banken hun interesse getoond bij de Amerikaanse bankentoezichthouder Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) om delen van de in problemen verkerende bank over te nemen. De FDIC had echter een duidelijke voorkeur voor een volledige overname van de bank in nood.
Wat is er precies gebeurd?
First Republic Bank, een vermogensbeheerder uit San Francisco, kwam in de problemen door stijgende rentetarieven en afnemend vertrouwen van klanten, vergelijkbaar met Silicon Valley Bank. Elf grote Amerikaanse banken hebben 30 miljard dollar geïnjecteerd om First Republic te stabiliseren. Echter, de situatie verslechterde toen klanten massaal hun spaargeld opnamen, wat leidde tot een koersdaling van 95% op de beurs. Zowel aandeelhouders als de bank zagen hun vermogen verdampen. De marktwaarde van de bank is gedaald naar slechts 1,15 miljard dollar, in vergelijking met 22 miljard dollar aan het begin van maart.
Een nieuwe bankencrisis?
In maart deden zich problemen voor bij verschillende Amerikaanse banken, wat zorgen deed rijzen over een mogelijke nieuwe bankencrisis. Zowel Silicon Valley Bank als Signature Bank kwamen in de problemen, deels als gevolg van stijgende rentetarieven. Deze instellingen werden echter gesteund, wat de sector enige stabiliteit bracht. De Zwitserse bank Credit Suisse ondervond ook moeilijkheden en werd overgenomen door een concurrent.
De Fed, het Amerikaanse centrale banksysteem, erkende afgelopen vrijdag in een rapport dat de regelgeving voor middelgrote banken niet streng genoeg is. In de Europese Unie zijn de regels aanzienlijk strenger, waardoor toezichthouders eerder kunnen ingrijpen bij opkomende problemen.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
De situatie bij Amerikaanse banken en de mogelijke dreiging van een nieuwe bankencrisis kunnen gevolgen hebben voor Bitcoin en andere cryptocurrencies. Als het vertrouwen in traditionele financiële instellingen afneemt, kunnen investeerders en consumenten zich tot digitale valuta wenden als alternatief. Hierdoor kan de vraag naar en de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies toenemen. Aan de andere kant kan een bankencrisis leiden tot meer regulering en toezicht in de financiële sector, wat ook invloed kan hebben op de cryptomarkt. Overheden en regelgevende instanties kunnen strengere regels invoeren voor het gebruik en de handel in cryptocurrencies, wat de groei en acceptatie van deze digitale valuta kan beïnvloeden.