Deze crisis zal de evolutie van geld vormgeven

De recente instorting van drie grote Amerikaanse banken – Silicon Valley Bank, Silvergate Bank en Signature Bank – heeft gezorgd voor bezorgdheid bij lokale banken vanwege de uitstroom van middelen. Terwijl de Federal Reserve intervenieert met een nieuwe faciliteit van 2 biljoen dollar om de situatie te stabiliseren, en de Zwitserse centrale bank met 54 miljard dollar te hulp schiet om Credit Suisse te ondersteunen, komen vergelijkingen met de gebeurtenissen van 2008 snel naar voren.

Ontstaan te midden van de tumult van 2008

Voor wie al enige tijd betrokken is in de wereld van Bitcoin, is het bekend dat deze digitale valuta zijn oorsprong heeft in de onrust van 2008. In het eerste blok van de Bitcoin blockchain plaatste Satoshi Nakamoto zelfs een krantenkop, waarmee verwezen werd naar de acties om banken te redden tijdens de crisis in 2008. Bitcoin werd gecreëerd als een alternatief voor het systeem waarin banken voortdurend van ondergang gered moeten worden. De crisis toonde aan dat sommige banken te groot waren om te falen, wat inhoudt dat ze eigenlijk altijd door de overheid worden geholpen wanneer ze in problemen komen.

In feite illustreerde dit de dominante positie van Wall Street en de controle die het overheden uitoefent. Nu bevinden we ons opnieuw in een vergelijkbare situatie met betrekking tot de bankencrisis, en het is waarschijnlijk dat de geldpersen binnenkort weer op volle kracht zullen draaien.

Silicon Valley Bank ging uiteindelijk ten onder doordat ze ervoor kozen om de tegoeden van hun klanten lange tijd te beleggen in ‘veilige’ Amerikaanse staatsobligaties. Deze staatsobligaties bleken echter niet zo veilig meer te zijn nadat de Federal Reserve in maart 2022 besloot om de rentetarieven aanzienlijk te verhogen om de inflatie te bestrijden.

Bitcoin als een alternatieve optie

Het concept van Bitcoin is altijd geweest om financiële tussenpersonen zoals Silicon Valley Bank grotendeels overbodig te maken door een vorm van geld te bieden die volledig onafhankelijk kan worden bewaard. Bitcoin dient als een alternatief voor het gecentraliseerde model dat herhaaldelijk faalt en daarmee de gehele economie in gevaar brengt.

Hoe meer mensen het vertrouwen in traditionele banken verliezen en op zoek gaan naar alternatieven, des te gunstiger dit is voor Bitcoin. Het is dan ook geen toeval dat Bitcoin momenteel wordt verhandeld tegen een prijs van 27.400 dollar per stuk. In de afgelopen dagen is de waarde van deze digitale valuta met maar liefst 35,61 procent gestegen.

Deze cijfers zijn zeer overtuigend. Hoewel het nog niet zeker is of dit het begin is van een nieuwe bullmarkt voor Bitcoin, zijn de eerste stappen zeker gezet en lijkt het fundamentele plaatje positief. De argumenten voor Bitcoin zijn wellicht nog nooit zo sterk geweest als nu, en steeds meer mensen realiseren zich dat.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.