Onlangs bespraken we twee verschillende maatstaven die wezen op een mogelijke bodem. Deze maatstaven waren zowel de Bitcoin Days Destroyed-grafiek als de Realized Price-grafiek. Om deze hypothese verder te onderzoeken, kijken we naar andere indicatoren. Is er een herkenbaar patroon van een bodem zichtbaar? Of zijn lagere prijzen nog waarschijnlijker?
In deze uitgebreide rapportage duiken we diep in zeven verschillende indicatoren. Elk van deze indicatoren wordt kort toegelicht, waarna we op basis van de gegevens een voorspelling doen. Aan het einde nemen we alle resultaten samen om tot een conclusie te komen.
Zoals bij alle artikelen op deze website, is ook dit stuk niet bedoeld als beleggingsadvies. Het dient enkel voor educatieve en amusementsdoeleinden. Het verleden biedt geen garantie voor toekomstige prestaties.
Gedrag van Bitcoin-miners
Miners zijn cruciaal voor het Bitcoin-netwerk. Ze verdienen Bitcoin door het netwerk te onderhouden en te beveiligen. Hier zijn aanzienlijke kosten aan verbonden, aangezien de benodigde rekenkracht veel energie vergt. De hoeveelheid rekenkracht hangt af van het totale aantal actieve miners. Hoe meer miners actief zijn, des te hoger de rekenkracht en dus de kosten. Miners passen zich hierop aan en zoeken voortdurend naar de juiste balans tussen meer of minder inzet van miners. Het succes van het netwerk is essentieel voor miners. Hun gedrag kan ons daarom waardevolle informatie verschaffen. Interessante gegevens om naar te kijken zijn bijvoorbeeld de winst van miners in relatie tot het aantal actieve miners.
De onderstaande grafiek van Glassnode (figuur 1) toont de omzet per Exahash. Met andere woorden, hoe hoger dit getal, des te meer omzet miners genereren. Op dit moment zien we dat de inkomsten van miners op een historisch dieptepunt zitten (aangegeven door de roze lijn). Dit betekent dat miners steeds minder omzet genereren in verhouding tot de geleverde rekenkracht. Dit zou kunnen suggereren dat het minder aantrekkelijk wordt voor miners om Bitcoin te minen en dat er daardoor minder actieve miners zullen zijn. Echter, de realiteit is anders…
In figuur 2 zien we de Bitcoin-hashrate. De hashrate vertegenwoordigt de totale rekenkracht van het netwerk. Opvallend is dat de hashrate aanzienlijk stijgt en zich, tegen de verwachting in, op een historisch hoog niveau bevindt. Dit duidt erop dat er meer rekenkracht actief is dan ooit tevoren, en dus ook meer miners. Dit gegeven is opmerkelijk gezien de eerder genoemde lage omzet en wordt nog opmerkelijker in het licht van de huidige energieprijzen.
In combinatie met de dalende inkomsten van miners zien we dat het totale aantal Bitcoins dat miners in reserve hebben, aanzienlijk is gestegen in de afgelopen jaren. Figuur 3 toont hoe de Bitcoin-minerbalans in drie jaar tijd (sinds oktober 2019) vertienvoudigd is. Dit zou kunnen wijzen op het feit dat miners wachten op hogere prijzen voordat ze hun Bitcoins met meer winst verkopen. Dit kan leiden tot negatieve prijsdruk in de toekomst en meer volatiliteit. Op dit moment hebben miners meer dan 78.000 Bitcoins op hun balans, wat ongeveer 0,4% is van het huidige aanbod van Bitcoin. Omdat hun aandeel in Bitcoin relatief klein is, is de invloed van miners op de prijs naar verwachting beperkt.
Conclusie op basis van miners
De drie grafieken laten zien dat miners, ondanks de lage inkomsten, nog steeds geïnteresseerd zijn in het minen van Bitcoin op de lange termijn, en dat de concurrentie onder miners blijft toenemen. Dit suggereert dat miners vertrouwen hebben in positieve prijsontwikkelingen voor Bitcoin in de toekomst. Tegelijkertijd zien we een sterke toename van de Bitcoin-balansen van miners, wat erop kan wijzen dat ze wachten op hogere prijzen om met meer winst te verkopen. Hierdoor speculeren miners op een mogelijke bodem. Als de prijs stijgt en miners hun Bitcoins verkopen, kan dit leiden tot meer volatiliteit.
Recordaantal Bitcoin HODL’ers
Het is ook interessant om te kijken naar het gedrag van Bitcoin-investeerders. Dit kunnen we gedeeltelijk afleiden door te kijken naar de HODL Waves-grafiek (figuur 4). HODL staat voor “hold on to dear life”. Investeerders die HODL’en zijn langetermijninvesteerders. De HODL Waves-grafiek toont het totale aantal Bitcoins in omloop, gegroepeerd op basis van tijdsintervallen. De kleuren geven verschillende perioden aan waarin Bitcoins zich in dezelfde wallets bevonden. Bijvoorbeeld, paars vertegenwoordigt Bitcoins die al meer dan 10 jaar niet zijn verplaatst. Jonge wallets, waarin Bitcoins minder dan 6 maanden zijn bewaard, worden weergegeven in gele of rode kleur.