Diepgaande analyse: Zal Bitcoin aan een nieuwe Bull run beginnen?

In de diepgaande onderzoeksartikelen kijken we regelmatig terug op de huidige situatie van Bitcoin (BTC). Bitcoin leidt de wereld van cryptocurrencies en kan daarom dienen als een goede indicator voor de algemene prijsbewegingen in de crypto-markt. In december 2022 hebben we voor het laatst gekeken naar Bitcoin. We concludeerden toen dat er waarschijnlijk een bodem in zicht was. Is dat nog steeds het geval? Kunnen we een periode van stijgende prijzen verwachten?

On-chain Analyse

In dit gedeelte werpen we een blik op de on-chain data van Bitcoin. Via deze data kunnen we inzicht krijgen in het gedrag van investeerders op de markt en historische trends vergelijken aan de hand van verschillende metrieken. We analyseren het gedrag van grote investeerders (whales), kleine investeerders en diverse prijsindicatoren om de markt beter te begrijpen.

Whales blijven Bitcoins verzamelen

Het gedrag van grote investeerders (whales) is van groot belang om te volgen. Historisch gezien hebben deze whales veel invloed op de cryptomarkt. Vanwege hun grote vermogen kunnen ze de koersen beïnvloeden. Bovendien zijn whales vaak al geruime tijd actief in de markt en spelen ze een rol bij het vormen van marktpieken en -bodems.

De grafiek hieronder (Figuur 1) van Glassnode toont het aantal Bitcoin-wallets met meer dan 10.000 Bitcoins. Opvallend is dat veel whales hun Bitcoins verkochten na de hoogste koers ooit in november 2021, die meer dan $69.000 bedroeg. Kort na de FTX-crash in november 2022 is echter een sterke toename te zien, een interessante waarneming. Het lijkt erop dat veel whales juist Bitcoins bij kopen in tijden van paniek op de markt en verkopen wanneer de Bitcoin-prijs relatief hoog staat.

Kleine investeerders

We kunnen ook kijken naar wallets met een kleinere hoeveelheid Bitcoins, zoals wallets met 1 Bitcoin of meer. Dit geeft inzicht in hoe gemiddelde particuliere beleggers de markt benaderen. Opvallend genoeg zien we een relatief constante groei, zelfs tijdens de FTX-crash in november (zie Figuur 2). Kort na die crash zien we zelfs een zeer sterke groei, wat in de afgelopen jaren niet eerder is voorgekomen.

Hieruit kunnen we concluderen dat naast de grote investeerders ook kleine investeerders profiteren van koersdalingen om Bitcoins in te slaan. Interessant genoeg zien we sinds het begin van het nieuwe jaar een afname in het accumuleren van Bitcoins door kleine investeerders, wat suggereert dat ze een afwachtende houding aannemen vanwege de prijsstijging en de blijvende economische onzekerheid.

Toenemend aantal “slapende” wallets

Een ander interessant aspect is het aantal Bitcoin-wallets dat inactief is. Deze wallets bezitten nog wel Bitcoins, maar er is lange tijd geen transactie mee uitgevoerd. De grafiek hieronder laat het aantal Bitcoin-wallets zien die al 5 jaar of langer inactief zijn. Een groter percentage duidt op steeds meer langetermijninvesteerders. Ook hier zien we een stijgende lijn, vooral in het afgelopen jaar, waarin dit aantal met ongeveer 5% is gestegen.

Realized Price van Bitcoin

De gerealiseerde prijs van Bitcoin geeft aan tegen welke gemiddelde waarde alle Bitcoins op een bepaald moment zijn aangeschaft. Over het algemeen zien we dat wanneer de koers onder de gerealiseerde prijs zakt, dit vaak een bearmarkt aangeeft voor Bitcoin. In Figuur 4 wordt dit weergegeven met rode cirkels. In elke bearmarkt van Bitcoin is te zien dat de koers enkele maanden onder de gerealiseerde prijs blijft.

Wat op dit moment opvalt, is dat de koers weer boven de gerealiseerde prijs uitkomt. Bitcoin (en de rest van de cryptomarkt) heeft aan het begin van dit jaar een sterke prijsstijging laten zien, wat investeerders optimistischer stemt over de toekomst. Het feit dat de koers boven de gerealiseerde prijs van Bitcoin ligt, doet vermoeden dat de bodem van de cryptomarkt achter ons ligt. Dit was ook het geval tijdens de bearmarkt van 2018/2019.

Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met deze interpretatie. In de bearmarkt van 2015 zagen we namelijk een vergelijkbare situatie, waarbij de koers boven de gerealiseerde prijs steeg om later weer te dalen. Bovendien biedt de economische onzekerheid geen garantie dat de koers op korte termijn stabiel zal blijven.

Rainbow Chart van Bitcoin

Een veelgebruikte grafiek is de Bitcoin Rainbow Chart (regenbooggrafiek). Deze grafiek helpt investeerders bij het navigeren door bull- en bearmarkten. In Figuur 5 zie je deze regenbooggrafiek. Blauw geeft historisch gezien aan wanneer de koers uitzonderlijk laag is, terwijl rood wijst op periodes van hoge koersen. Uit de grafiek kunnen we enkele belangrijke zaken afleiden. Zo blijkt dat na de recente koersstijging aan het begin van het jaar Bitcoin niet langer als extreem goedkoop wordt beschouwd, maar momenteel als aantrekkelijk om te kopen. Daarnaast zien we dat de volatiliteit van de Bitcoin-koers historisch gezien afneemt en dat de pieken in de bullmarkt minder extreem worden. Dit duidt op een gezonde ontwikkeling van Bitcoin als volwassen activa.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.