Grayscale Bitcoin Trust handelt met een historisch lage korting van 36,7 procent
De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) wordt verhandeld met een korting van 36,7 procent. Deze korting ontstaat doordat de aandelen van het fonds 36,7 procent onder de marktwaarde van de Bitcoin die het fonds bezit, liggen. Anders gezegd, de Bitcoin die in het fonds zitten, vertegenwoordigen een waarde die 36,7 procent hoger is dan de totale waarde van alle aandelen in het fonds.
Wat is er aan de hand?
Grayscale bezit meer dan 600.000 Bitcoin in de GBTC en heeft plannen om het fonds op korte termijn te transformeren in een Spot Bitcoin ETF. Momenteel is GBTC formeel gestructureerd als een bedrijf met een vast aantal beschikbare aandelen, wat bekend staat als een ‘closed-end’ fonds. Dit betekent dat het niet mogelijk is om nieuwe aandelen te creëren of de activa uit het fonds te halen om aan investeerders terug te geven.
Dit vormt op dit moment een uitdaging voor investeerders in het Grayscale-fonds. Hoewel de Bitcoin in het fonds theoretisch een hogere waarde vertegenwoordigen dan de aandelen, zijn deze Bitcoin praktisch gezien niet direct beschikbaar vanwege de beperkte structuur van het fonds. Pas wanneer Grayscale goedkeuring krijgt van de Securities and Exchange Commission (SEC) om het fonds om te zetten in een ETF, wordt het mogelijk om de Bitcoin uit het fonds te halen.
Juridisch gevecht
Om dit te bewerkstelligen heeft Grayscale een juridische procedure gestart tegen de SEC. Het kan echter vele jaren duren voordat het gewenste resultaat wordt behaald. Grayscale beweert dat de SEC niet eerlijk is omgegaan met hun verzoek om GBTC te transformeren in een Spot Bitcoin ETF. Hierbij gaat het niet alleen om Grayscale’s eigen verzoek.
Ook andere partijen die een Spot Bitcoin ETF willen opzetten, worden volgens Grayscale onterecht afgewezen. Interessant is dat het al 8,5 jaar geleden is dat de allereerste aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF werd ingediend. Die eerste aanvraag werd gedaan door de Winklevoss-broers, die bekend staan vanwege Gemini en hun betrokkenheid bij het begin van Facebook.