Harvard Onderzoek: Gebruik van Bitcoin door Centrale Banken tegen Sancties

Een recent onderzoek van de Universiteit van Harvard wijst erop hoe centrale banken Bitcoin (BTC) kunnen benutten om zich te beschermen tegen financiële sancties die worden opgelegd door uitgevers van traditionele valutareserves.

Mogelijkheid van Bitcoin-reserves als effectieve aanpak

Matthew Ferranti, een doctoraatskandidaat aan de economische afdeling van Harvard, heeft een nieuw document gepubliceerd genaamd ‘Bescherming tegen Sanctierisico: Cryptocurrency in Reserves van Centrale Banken’. In dit document wordt onderzocht hoe Bitcoin (BTC) als alternatieve activaklasse kan fungeren voor centrale banken om sancties tegen te gaan.

Volgens Ferranti is het voor centrale banken in normale omstandigheden al gunstig om een zekere hoeveelheid Bitcoin aan te houden. Bij een verhoogd risico op sancties suggereert het onderzoek echter dat het verstandig zou zijn om een groter deel van de reserves in BTC aan te houden, samen met goudreserves.

Het onderzoek benadrukt dat landen die het risico lopen om sancties van de Verenigde Staten (VS) te ontvangen, een grotere toename in hun goudreserves laten zien dan landen met een lager sanctierisico.

In situaties waarin goud onvoldoende bescherming biedt tegen sanctierisico’s, wordt gesteld dat het houden van Bitcoin-reserves een aantrekkelijk alternatief kan zijn.

Toenemend vertrouwen in Bitcoin

Bovendien is de onderzoeker van mening dat het risico op sancties uiteindelijk kan leiden tot diversificatie van de reserves van centrale banken, wat de waarde van zowel cryptovaluta als goud kan versterken. Ferranti concludeerde dat er aanzienlijke voordelen zijn bij het spreiden van de reserves en het toewijzen van middelen aan zowel Bitcoin als goud.

De digitale strategen van de Bank of America (BofA) merken op dat de groeiende correlatie tussen BTC en goud duidt op het toenemende vertrouwen van investeerders in Bitcoin, met name in tijden van economische neergang. Daarnaast suggereren BofA-strategen dat de opkomst van zelfbeheer van cryptovaluta kan leiden tot minder neerwaartse druk op de verkoop, wat wijst op een grotere focus op langetermijninvesteringen.

Hoewel zelfbeheer steeds belangrijker wordt, zijn er gemeenschapsleden die wijzen op mogelijke risico’s, variërend van fouten in slimme contracten tot het nalaten van toegang tot crypto-activa na overlijden. Dit benadrukt dat zelfbewaring van digitale activa niet zonder uitdagingen is.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.