Hoe Blockport ten val kwam

Vijftien miljoen euro in de cryptomunt ether. Dat was het bedrag dat de Nederlandse startup Blockport in 2018 ophaalde met hun ‘initial coin offering’ (ICO). Het bedrijf werd gezien als een van de meestbelovende startups in de Nederlandse cryptocurrency wereld. Toch liep het allemaal anders en vroeg Blockport dit jaar zelfs faillissement aan.

In dit artikel bekijken we hoe Blockport ten val kwam. Indien er onjuistheden in het artikel staan horen wij dit graag in de comments onderaan het artikel.

Wat maakte Blockport uniek?

Wat Blockport uniek maakte was hun eigen BPT token. Bij de ICO werd deze als volgt gepresenteerd:

BTP is an Ethereum powered ERC20 utility token that is consummate within the Blockport platform and gives access to multiple trading- and social functionalities. Blockport creates a micro economy where members can use BPT to follow or copy other members’ portfolios. Beginners can learn from experienced traders and experienced traders earn BPT in reward by sharing their strategies.

Daarnaast was het de bedoeling dat Blockport niet ‘zomaar’ een cryptocurrency exchange zou worden. In de white paper van het bedrijf is het volgende te lezen:

Blockport is not just another Bitcoin or cryptocurrency exchange. In fact, Blockport aims to accomplish something far more interesting by tackling the key pain points of mass adoption: bridging the high-tech blockchain world with the “real” world, by offering an intuitive user-experience, social trading, and a knowledge sharing community. We firmly believe that these factors play a major role in the journey towards mass adoption of cryptocurrencies as a valuable asset class.

Het design van de Blockport interface ten tijde van de ICO.

Waar ging het mis?

Met vijftien miljoen euro op zak had Blockport in alle rust haar platform kunnen uitbouwen, toch liep het anders. De eerste vermoedens dat Blockport in zwaar weer zat begonnen bij de aankondiging van een nieuwe geld ophaal ronde. Deze keer hield Blockport geen ICO, maar een Security Token Offering (STO).

Met Blockport’s STO zouden investeerders Blockport Securities (BPS) ontvangen, in ruil voor een investering in EUR, USD, bitcoin of ether. De houder van een BPS zou een economisch recht krijgen op de opbrengsten van Blockport (overigens zonder stemrecht). De dividendstructuur zag er als volgt uit:

BPS dividendstructuur

Na de aankondiging van de STO gingen er geruchten dat Blockport de opgehaalde miljoenen in ether niet direct had omgezet in euro’s en dat de STO nodig was om überhaupt door te kunnen gaan met het platform. In het verschenen faillissementsverslag blijken deze geruchten te kloppen. Hierin is te lezen dat van de vijftien miljoen euro, zo’n twee miljoen euro is omgezet naar euro’s (indien dit nodig was). De rest is verdampt met de koersdaling van de ether. Uit het faillissementsverslag:

Blockport heeft in het verleden met een Initial Coin Offering (ICO) een bedrag van EUR 15 miljoen aan de cryptocurrency “ether” opgehaald. Volgens een de bestuurders van Blockport geven de coins die zijn uitgegeven geen afdwingbare rechten aan de coin-houders. Het is het begrip van de curator dat het lastig is om ether om te zetten in euro’s en dat Blockport dit alleen heeft gedaan wanneer gelden nodig waren. De curator begrijpt dat er voor circa EUR 2 miljoen aan ether is omgezet in euro’s en dat het restant door de sterke schommelingen van ether is verdampt.

Hoewel het onmogelijk is de precieze cijfers te berekenen, geeft de Blockport Investment Memorandum een aardig inzicht in de cijfers van de onderneming. Daarbij vallen vooral de kosten voor externe bureaus en consultants op.

Blockport kostenoverzicht 2018.

Blockport ten val

De uiteindelijke misser blijkt het niet direct omzetten van de ethers die bij de ICO zijn opgehaald. In mei van dit jaar bleek dat er ‘slechts’ 350.000 euro was opgehaald bij de STO, waarbij Blockport minstens 1 miljoen euro nodig had om door te gaan. Een van de oprichters van Blockport zei hierover het volgende:

Though very unfortunate, after one month of running our STO we did not reach the threshold amount of 1M Euro that we set as a softcap. All investors that participated in the STO will therefore receive their investment amount worth of Euro back, and the issuance of BPS tokens will not take place.

Een ander opvallend iets: Blockport had 15.000 geregistreerde gebruikers. Een stuk minder dan bijvoorbeeld de Nederlandse concurrenten LiteBit (met meer dan 700.000 gebruikers) en BTC Direct (meer dan 400.000 gebruikers).

De exchange waar Blockport aan de achtergrond aan werkten, lijkt echter wel zo goed als af te zijn. Drie weken geleden verscheen namelijk de volgende video op het YouTube-kanaal van de startup:

Of Blockport een doorstart gaan maken is maar zeer de vraag. In het faillissementsverslag is het volgende te lezen:

De mogelijkheden voor een doorstart zijn onderzocht, maar hiertoe is geen mogelijkheid gebleken. Het handelsplatform is tot en met 10 juni 2019 in de lucht gebleven, om klanten de mogelijkheid te geven hun cryptocurrency weg te halen.