Hoofdeconoom van Wereldbank maakt zich bezorgd over opkomende schuldencrisis

Indermit Gill, de leidende econoom bij de Wereldbank, uit bezorgdheid over de dreigende schuldencrisis die verschillende landen mogelijk tegemoet gaan. Vooral de stijgende rentetarieven in de Verenigde Staten vormen een probleem voor opkomende economieën, die vergelijkbaar zijn met de situatie in de jaren 80 toen er aanzienlijke kapitaaluitstromen waren. Gill suggereert dat dit kan leiden tot wat hij noemt “meer treinongelukken.”

Negatieve spiraal van schuldenlast

Volgens Gill bevinden veel minder sterke economieën zich momenteel al in problemen op het wereldtoneel van de financiën. “De omvang van de schuldenlast begint bepaalde landen al te schaden en duwt ze in de richting van een negatieve spiraal van schuldenlast. Vele landen verkeren al in een schuldencrisis. Landen zoals Egypte zitten diep in de problemen”, zegt Gill.

De Wereldbank zou mogelijk weer kunnen teruggrijpen naar de Brady Bonds die eerder succesvol waren. Brady Bonds, genoemd naar voormalig Amerikaanse minister van Financiën Nicholas Brady in 1989, zijn obligaties die door ontwikkelingslanden werden uitgegeven als onderdeel van een overeenkomst om de schuldenlast te verminderen met hun schuldeisers, voornamelijk commerciële banken.

In de jaren 80 hadden veel ontwikkelingslanden te maken met aanzienlijke schuldenlasten die hun economische groei beperkten. De Brady Bonds waren bedoeld om de schulden te herstructureren en schuldeisers aan te moedigen hun leningen om te zetten in nieuwe obligaties die beter waren afgestemd op de mogelijkheden van de schuldenaren om af te lossen.

Brady Bonds werden uitgegeven in Amerikaanse dollars en werden ondersteund door Amerikaanse staatsobligaties, wat hun kredietwaardigheid aanzienlijk verhoogde. Deze obligaties waren aantrekkelijker voor investeerders dan de oorspronkelijke schulden van de ontwikkelingslanden.

Bitcoin als mogelijke oplossing?

Voorlopig lijkt het nog te vroeg voor Bitcoin om een aanzienlijke rol te spelen in de wereld van de financiën. De markt is simpelweg te volatiel en te klein om een serieuze alternatieve optie te zijn.

Niettemin kiezen steeds meer investeerders voor Bitcoin wanneer het traditionele systeem wankelt. Dit blijkt opnieuw het geval te zijn, gezien de problemen in de Amerikaanse bankensector van vandaag.

Een groeiend aantal investeerders beschouwt Bitcoin als een stabiele activa, waarop ze ten minste enig vertrouwen kunnen hebben. De gedecentraliseerde aard van Bitcoin zorgt ervoor dat deze activa altijd beschikbaar is en binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld kan zijn.

Dit is van onschatbare waarde, vooral als je bedenkt dat je kapitaal in het traditionele banksysteem niet zo veilig is. Binnen dat systeem ben je namelijk afhankelijk van de gezondheid van banken, wat momenteel behoorlijk onzeker is.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.