Inflatie van Bitcoin aanzienlijk lager dan die van de Amerikaanse dollar

Met meer dan 90% van alle beschikbare Bitcoin in circulatie, is de inflatie van deze digitale activa over de jaren aanzienlijk verminderd en overtreft het die van de Amerikaanse dollar met een factor van minstens drie. Hierdoor kan Bitcoin mogelijk dienen als bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid, hoewel dit resultaat op korte termijn enigszins wisselend kan zijn.

De gegevens op een rijtje

De afname van de Bitcoin-inflatie komt voort uit de vaste hoeveelheid van 21 miljoen eenheden. De koers ondergaat elke vier jaar een halvering. Volgens data van het crypto-analyseplatform WooBull is het inflatiepercentage van Bitcoin gestaag gedaald sinds de lancering in 2009, en op 5 maart stond het op 1,8%.

Tegelijkertijd bedraagt de jaarlijkse inflatie van de Amerikaanse dollar in 2023 6,4%. Uit gegevens van USInflationCalculator blijkt dat de inflatie van de Amerikaanse dollar in 2021 piekte op 7%. Dit betekent dat de inflatie van de Amerikaanse dollar ongeveer 3,56 keer hoger is dan die van Bitcoin.

De redenen achter de verminderde Bitcoin-inflatie

De lage inflatie van Bitcoin is te danken aan het deflatiemodel van deze activa. Dit houdt in dat het inflatiepercentage afneemt na gebeurtenissen die de inflatie verminderen. De inflatie wordt beïnvloed door het beloningssysteem voor miners, dat bij elke halvering wordt gehalveerd. Dit betekent dat het aantal nieuwe Bitcoins dat door miners wordt gecreëerd, ook gehalveerd wordt. De volgende halvering wordt naar verwachting in maart 2024 uitgevoerd.

Op dit moment ontvangen miners een beloning van 6,25 Bitcoin voor het creëren van een blok, en na de halvering van maart 2024 zal deze beloning dalen naar 3,125 Bitcoin. Dit is de enige manier waarop nieuwe Bitcoins worden aangemaakt, wat betekent dat het inflatiepercentage van Bitcoin ook halveert na elke halvering.

In tegenstelling hiermee wordt verwacht dat de inflatie van de Amerikaanse dollar zal toenemen naarmate de waarde van de valuta in de loop van de tijd afneemt. Deze waardedaling wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige geldcreatie en de afnemende koopkracht van de dollar. Inflatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een grotere geldhoeveelheid, verminderde vraag en lagere productie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.