Actief management

Actief management (of actief beleggen) verwijst naar een strategie die wordt ingezet door fondsbeheerders of brokers, waar zij financiële activa verhandelen die erop gericht zijn te profiteren van zowel de bull- als de bearmarkten. Doorgaans streven actieve managers naar marktinefficiënties, in de hoop dat hun posities een doelrendement bereiken of beter presteren dan een bepaalde index, zoals de S&P 500.

Op individueel niveau is actief management eenvoudigweg het kopen en verkopen van activa vaak op basis van ogenschijnlijk goede marktkansen die zich voordoen. In een bredere context heeft actief management betrekking op een groep managers of brokers die winst proberen te maken door een selecte groep activa te verhandelen.

Normaal gesproken is actief management gebaseerd op analytisch onderzoek en investeringsbeslissingen. Als zodanig geloven actieve managers dat ze op de een of andere manier beter kunnen presteren dan de markt. Dit idee druist in tegen de hypothese van de efficiënte markt (EMH), wat impliceert dat de huidige prijs van een actief al alle beschikbare informatie weergeeft, wat betekent dat er niet veel inefficiënties zijn die kunnen worden benut.

Daarom is het slagingspercentage van een actieve beleggingsstrategie sterk afhankelijk van de subjectieve interpretatie van zijn managers en dus van hun vermogen om de markt met succes te voorspellen. Actieve managers moeten de markttrends van dichtbij volgen, zodat ze hun kansen op winstgevende transacties kunnen vergroten.

In tegenstelling tot actief management is er de passieve investeringsstrategie (ook wel indexering genoemd). Kortom, het bestaat uit het opbouwen van een langetermijnbeleggingsportefeuille die niet actief wordt verhandeld. In plaats daarvan zullen de managers of brokers een portefeuille opbouwen die meestal is gebaseerd op de prestaties van een index. Dit betekent dat passief management relatief vrij is van menselijke fouten met betrekking tot de selectie van activa. Indexeringsstrategieën worden vaak geassocieerd met wederzijdse en exchange-traded funds (ETF’s).

Omdat actief management meer handelskosten en risico’s met zich meebrengt, heeft het normaal gesproken veel hogere beheerkosten dan passieve managementstrategieën. Historisch gezien presteerden indexeringsstrategieën beter dan actief beleggen, wat de recente toename in interesse in passief management zou kunnen verklaren.