Ad Hoc

De uitdrukking “ad hoc” is een uitdrukking van Latijnse oorsprong die in het moderne Nederlands wordt gebruikt als “voor dit doel” of “specifiek voor dit doel”. De directe vertaling van de Latijnse uitdrukking wordt door de meeste woordenboeken als “hiervoor” gegeven.

De term “ad hoc” kan worden gebruikt om aan te geven dat een gevonden oplossing voor een bepaald probleem of probleem niet moet worden beschouwd als een standaardoplossing die in toekomstige toepassingen kan worden gebruikt.

Een rechter kan bijvoorbeeld een “ad hoc” uitspraak doen over een zaak door de details van de zaak en specifieke details van de situatie te bekijken, maar met het idee dat deze uitspraak niet als jurisprudentie zal worden beschouwd om incidenten van een soortgelijke situatie te schikken.

Bij softwareontwikkeling wordt de term “ad hoc” vaak gebruikt in de uitdrukking “ad-hocoplossing” om een specifieke en op maat gemaakte oplossing te betekenen die is ontwikkeld om te voorzien in de behoeften van een systeem of gebruiker die wordt gepresenteerd.