Adres

Net als een adres in de echte wereld, of een website, heeft een adres op de blockchain betrekking op de tekenreeks die wordt gegeven om een bepaalde plaats of gebruiker te identificeren. Meer specifiek is het de tekenreeks die de locatie van een bepaalde portefeuille op de blockchain aangeeft, die kan worden gebruikt voor het verzenden of ontvangen van digitale assets.

Alle blockchains hebben wallet-adressen in een of andere vorm, en de meeste hebben de vorm van een lange reeks letters en cijfers in een tekstregel die moeilijk door een mens kan worden geïnterpreteerd maar gemakkelijk kan worden begrepen door een computernetwerk. Een openbaar adres van Bitcoin (PA) ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

En een openbare adres op het Ethereum-netwerk kan er als volgt uitzien:

0x2DA5844D1c6e67dF6bB97377f53EBfe3b8775896

Gezien het publieke karakter van de meeste blockchains, is het mogelijk om te zien hoeveel en welk type digitale assets de meeste adressen bevatten – hoewel dit niet geldt voor private blockchains of op privacy gerichte cryptocurrencies zoals Monero.

De meeste adressen op in een blockchain zijn redelijk anoniem, omdat er geen persoonlijk identificeerbare informatie vereist is bij het generen van een nieuw adres op de blockchain. Ze zijn echter niet volledig anoniem en sommige adressen staan erom bekend dat ze aan mensen of instellingen zijn gekoppeld.

Vitalik Buterin heeft bijvoorbeeld Ethereum-adressen waarvan het algemeen bekend is dat hij de eigenaar is. Er zijn ook Bitcoin-adressen met grote hoeveelheden BTC waarvan bekend is dat ze behoren tot Satoshi Nakamoto.

Openbare blockchains kunnen door iedereen worden gevolgd en er zijn veel tools die worden gebruikt om portefeuilles met cryptocurrency te monitoren en zo de stroming van digitale munten te volgen.