Bitcoin anoniem

Vragen over hoe identiteit is gebonden aan Bitcoin en het gebruik ervan zijn begrijpelijk. Het kan meer dan een beetje verwarrend zijn om te analyseren welke aspecten van jouw naam en persoonlijke informatie aan het platform zijn gekoppeld. Hoewel het de reputatie heeft dat gebruikers in de schaduw kunnen opereren, weet je wellicht ook dat Bitcoin is gekoppeld aan gedistribueerde grootboektechnologie, die elke transactie registreert en deze traceert naar hun oorsprong. Dus, is Bitcoin anoniem?

Is Bitcoin anoniem?

Het korte antwoord is nee, niet helemaal. Hoewel anonimiteit aangeeft dat de identiteit van een actor onbekend is, zijn Bitcoin-transacties gekoppeld aan een specifiek adres en dus een ‘identiteit’. Dit adres hoeft echter niet noodzakelijk te zijn gekoppeld aan een echte identiteit. Daarom wordt Bitcoin vaak omschreven als “pseudoniem.” Als het Bitcoin-adres van een gebruiker is gekoppeld aan zijn echte identiteit, dan is het mogelijk om activiteit terug te traceren. Als dit niet het geval is, is het alleen mogelijk om de activiteit terug te traceren naar hun pseudoniem Bitcoin.

Bitcoins blockchain-gebaseerde grootboek slaat elke transactie voor eeuwig op het platform op. Het originele white paper dat Bitcoin lanceerde, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, moedigde gebruikers aan om adressen voor elke transactie te wijzigen om te voorkomen dat ze aan elkaar gekoppeld en getraceerd werden naar één gebruiker. Dit garandeert echter niet de volledige anonimiteit, omdat analyse van de openbare blockchain verschillende adressen aan elkaar kan koppelen. Als zelfs een van de adressen is gekoppeld aan een echte identiteit, kunnen ze allemaal even goed zijn.

Er zijn echter enkele methoden om de anonimiteit te vergroten, of het in ieder geval moeilijker maken om een identiteit terug te traceren naar de gebruiker.

Het gebruik van een mixservice, die bepaalde bitcoins inwisselt voor anderen met verschillende transactiegeschiedenissen, kan de mogelijkheid om inputs en outputs aan te passen aan een enkele gebruiker elimineren. Maar het is van vitaal belang dat de mengservice zelf geen records bijhoudt en kan worden vertrouwd om dezelfde hoeveelheid bitcoin terug te geven.

Sommige bitcoin wallets hebben bovendien ingebouwde services die helpen om identiteiten te verbergen. Ze kunnen bijvoorbeeld alle bitcoins samenvoegen met behulp van hun service en vervolgens gebruikers verschillende feedback geven bij intrekking. Dit vereist natuurlijk een grote pool en de afwezigheid van gedetailleerde records die door de service worden bijgehouden.

Toch zullen Bitcoin-gebruikers, ongeacht welke methoden ze gebruiken, moeite hebben om volledige anonimiteit te bereiken. Hoogstens kunnen ze het erg moeilijk en problematisch maken om hun real-world identiteiten te verbinden met hun Bitcoin-adressen. Voor velen is deze pseudonimiteit voldoende.

Tip: lees onze pagina over de anonieme digitale munt: Wat is Monero?