Met bitcoin betalen

Met bitcoin is het mogelijk om wereldwijd betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een centrale autoriteit of tussenpersoon. Transacties in het bitcoinnetwerk gebeuren realtime en zijn volledig openbaar. Iedereen kan inzien wanneer een bepaalde transactie heeft plaatsgevonden en hoeveel bitcoins er verstuurd zijn.

Ben je benieuwd hoe een bitcoin betaling werkt? En op welke plekken je in Nederland en België met bitcoins kunt betalen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Tip: op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent cryptocurrencies? Wordt dan gratis lid van de Telegram-groep: CoinSpot Community.

Waar kun je met bitcoin betalen?

In Nederland is bitcoin nog geen wettig betaalmiddel. Toch kun je op steeds meer plekken met bitcoin betalen. Er zijn zelfs speciale initiatieven opgezet die ondernemers aansporen om bitcoin te accepteren in hun winkel. Een van de meest succesvolle projecten komt uit de Gelderse hoofdstad Arnhem.

Betalen met bitcoins

Arnhem Bitcoinstad

Je had het waarschijnlijk niet verwacht maar Arnhem is de meest vriendelijke bitcoinstad van de wereld. Met meer dan honderd winkels en restaurants die al sinds 2014 bitcoin accepteren. Een dagje Arnhem kan je hierdoor helemaal betalen in de digitale valuta. Onze favorieten plekjes waar je kunt betalen met bitcoin in Arnhem zijn:

  • Café STOUT
  • Boekhandel Hijman Ongerijmd
  • Restaurant Mejuffrouw Janssen
  • Hotel Modez

Een totaal overzicht kun je op de website https://www.arnhembitcoinstad.nl/ vinden.

Gent Bitcoinstad

Niet alleen in Nederland maar ook bij onze zuiderburen wordt de bitcoin op steeds meer plekken geaccepteerd. De vriendelijkste bitcoinstad van België is Gent. Onze favoriete spots zijn:

  • Muziekwinkel Arpeggio
  • Café MOLOTOV
  • PIET Moodshop
  • Restaurant The Ribhouse

Het totaal overzicht vind je op http://www.gentbitcoinstad.be.

Hoe werkt betalen met bitcoin?

Om met bitcoin te betalen heb je als eerste een plek nodig waar je ze vanuit kunt versuren. Je hebt verschillende keuzes maar het makkelijkste is je eigen bitcoin wallet aanmaken. Je kunt een wallet zien als een digitale portemonnee waarin je bitcoins kunt ontvangen of versturen naar andere gebruikers in het bitcoinnetwerk. Bij het aanmaken van een wallet krijg je automatisch je eigen bitcoinadres; dit kun je vergelijken met je bankrekeningnummer. Als je met bitcoin gaat betalen heb je natuurlijk wel munten nodig die in je portemonnee staan. Zie hiervoor onze: bitcoin kopen handleiding.

Nadat je bitcoins in je wallet hebt gestort kun je deze overboeken naar iemand anders, ofwel een bitcoin transactie uitvoeren. Als je wilt afrekenen met bitcoins bij een winkel of website heb je het bitcoinadres van de ontvanger nodig. Een bitcoinadres begint altijd met het cijfer 1 of 3 vervolgt door een lange reeks van willekeurige cijfers en letters. De meeste onderneming geven hun adres in twee verschillende vormen: het adres zelf en het adres in de vorm van een QR-code.

Na het scannen van de QR-code wordt het bitcoinadres automatisch ingevuld in je wallet. De ontvanger kan er ook voor kiezen om een specifiek bedrag te vragen in BTC en deze in de QR-code te verwerken. Als dit niet is gedaan, dien je zelf ook het bedrag in bitcoin in te voeren hoeveel je gaat sturen.