Bitcoin wallet

Wie wilt deelnemen aan het bitcoinnetwerk heeft als eerste zijn of haar eigen bitcoin wallet nodig. Een wallet is een soort digitale portemonnee en kan deels vergeleken worden met je bankrekening bij bijvoorbeeld ABN Amro of de Rabobank.

Zoals je hebt kunnen lezen op onze bitcoin uitleg pagina werkt bitcoin geheel zonder centrale autoriteit of tussenpersoon. Een wallet is hier misschien wel het beste voorbeeld van, je gebruikt een wallet om bitcoins te ontvangen of te versturen. Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets met allen hun eigen voor- en nadelen. Het mooie aan bitcoin is dat je eigenlijk je eigen bank kan zijn. Je kunt jouw bitcoins helemaal zelf beheren (als je dat wilt).

Wat is een bitcoin wallet en hoe werkt het?

Wat is een bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet is een programma dat je kunt zien als jouw interface voor het bitcoinnetwerk. Er zijn tientallen programma’s waar je uit kunt kiezen maar in principe zijn ze in te delen in slechts een paar categorieën. Hieronder zullen we ze bespreken en een paar voorbeelden geven.

Een veelgemaakte gedachtefout is dat cryptocurrencies zoals bitcoins worden bewaard in een wallet. De wallet bevat alleen de sleutels (public- en private keys). De ‘munten’ verlaten nooit het register (ofwel blockchain). Gebruikers versturen de digitale munten van het ene adres naar een ander adres en wisselen zo onderling waarde uit.

De beste bitcoin wallets

Welke soorten bitcoin wallets zijn er?

Wallets voor bitcoin en andere cryptomunten zijn in de volgende twee categorieën te verdelen: hot storage wallets en cold storage wallets.

Hot storage wallets

Als je voor de eerste keer met de bitcoin of andere cryptovaluta aan de slag gaat is de kans groot dat je wilt beginnen met een hot storage wallet. Dit is een programma op je computer of smartphone waar je makkelijk bitcoins in kan ontvangen en uit kan versturen. Je kunt een hot wallet het beste zien als je lopende rekening: je gebruikt het om snel transacties te kunnen uitvoeren maar zal er niet al je geld op laten staan.

Hot storage wallets zijn geschikt voor het bewaren van kleine bedragen. Het woordje ‘hot’ slaat trouwens op de directe internetverbinding die jouw wallet heeft (of beter jouw private key) met het de rest van de wereld. Hierdoor zijn dit soort wallets kwetsbaarder voor hackers en andere kwaadwillige. Voorbeelden van hot wallets zijn de programma’s:

  • Exodus
  • Copay
  • Electrum

Cold storage wallets

Heb jij een slot op je voordeur? Dan is een cold storage wallet mogelijk iets voor jou. Het woordje ‘cold’ staat voor een wallet (of beter private key) die nog nooit in contact is gekomen met het internet. Dat klinkt gek, bitcoin als digitale munt moet toch altijd in verbinding staan met het internet? Nou nee, wallets en daarmee adressen kunnen geheel offline gegenereerd worden.

Het voordeel van een cold storage wallet is dat hackers en andere kwaadwillige geen idee hebben dat jouw private key überhaupt bestaat. Zodra je een transactie ontvangt op een publiek adres, is het adres natuurlijk bekend maar jouw private key is daarmee nog steeds volledig offline. Cold storage wallets zijn uitermate geschikt voor het opslaan van grotere hoeveelheden bitcoins of andere cryptocurrencies. Voorbeelden van ‘gewoon goede’ apparaten zijn:

  • Ledger Nano S
  • Trezor T
  • KeepKey

Hoe maak je een bitcoin wallet aan?

In ons voorbeeld kiezen we voor de Electrum Bitcoin wallet. Dit programma is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en kan hier gratis gedownload worden. Ben je een Windows gebruiker? Kies dan voor de ‘Windows Installer’ en installeer het programma op je computer.