De beste Bitcoin wallets: een vergelijking

Eurobankbiljettoren

Het beroemde Bitcoin cryptonetwerk kan zeer lucratief zijn voor ieder type belegger, maar als jij ook graag in Bitcoin wenst te investeren, dan heb je wel een Bitcoin wallet nodig.

Zo’n wallet is een soort digitale portemonnee waarin al jouw digitale valuta wordt opgeslagen.

Hieronder leggen wij het jou haarfijn uit. Je hoeft hierbij geen technische expertise te hebben, want we vertellen jou precies wat Bitcoin wallets zijn, wat voor verschillende soorten er beschikbaar zijn en waar jij op moet letten bij het openen van een account.

Dat klinkt goed, dacht je ook niet?

Bitcoins, Ethereum en andere crypto valuta’s zijn enkel digitaal beschikbaar. Ze bestaan niet in een fysieke vorm, dus zijn er geen Bitcoin muntjes of Litecoin biljetten leverbaar. Om crypto valuta’s te kunnen bezitten, is er dan ook beslist een digitale portemonee nodig voor de opslag ervan.

Alleen via deze Bitcoin wallets is het verhandelen of gebruiken van Bitcoins mogelijk. Gebruikers kunnen hiermee eenvoudig digitale valuta uitgeven, ontvangen en opslaan. Iedere wallet bevat twee verschillende digitale sleutels.

Enkel de combinatie van deze sleutels maakt een Bitcoin transactie mogelijk, namelijk via:

  • Een openbare sleutel – De openbare sleutel fungeert als het huisadres van de ontvanger en is vereist voor als jij Bitcoins naar een andere wallet wenst te verzenden. De sleutel is in dit geval te vergelijken met een rekeningnummer.
  • Een privésleutel – De privésleutel is daarentegen vereist om jou als ontvanger toegang te verstrekken tot jouw eigen Bitcoins, wat vergelijkbaar is met een pincode gekoppeld aan een bankrekening.

Het is zéér belangrijk dat de eigenaar die sleutels niet verliest, aangezien deze uniek zijn en er zonder die sleutels geen toegang meer mogelijk is. Bovendien moet de privésleutel met dezelfde waakzaamheid bewaakt worden als een pincode van jouw bankpasje.

Er bestaan overigens niet alleen maar Bitcoin wallets. Als jij een andere crypto valuta wilt aanschaffen, zoals Ethereum, dan heb je voor deze cryptomunten ook een speciale wallet nodig.

Waar moet je bij het regelen van een Bitcoin wallet rekening mee houden?

Nu jij al wat nodige basiskennis in huis hebt met betrekking tot wallets, zouden we wat verder in de details kunnen gaan, want een wallet is namelijk niet zomaar een digtale portemonnee. Net als bij echte portemonnees bestaat er niet één maat, maar verschillende uitvoeringen voor verschillende toepassingen:

Sommige portemonees zijn wat handiger dan andere, kunnen duurder zijn en weer anderen zijn van een slechte kwaliteit.

Hetzelfde geldt voor een Bitcoin wallet: er zijn verschillende beveiligingsstandaarden en applicaties die bepaalde soorten wallets interessanter maken voor bepaalde doelgroepen.

Vooral voor nieuwkomers is het belangrijk om gemakkelijk en zonder toestanden een wallet in gebruik te kunnen nemen. Aangezien er veelal een technische expertise ontbreekt, zou een intuïtieve bediening de best mogelijke ondersteuning voor investeerders kunnen betekenen.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten van een Bitcoin wallet is zijn beveiliging, zowel offline als online. Het maakt niet uit hoe gemakkelijk de wallet is te gebruiken, als hackers er gemakkelijk toegang tot hebben, dan wordt zo’n wallet zeker niet aanbevolen.

Een ander belangrijk punt is de ingebouwde herverzekering bij verlies van de sleutels. Niemand zou in de toekomst erachter willen komen dat ze hun spaargeld hebben verloren door hun eigen privésleutel te verliezen.

Wat voor typen Bitcoin wallets bestaan er?

Aangezien er veel verschillende ontwikkelaars zijn, is het raadzaam om iets meer te weten te komen over het bedrijf plus de ontwikkelaars van een bepaalde wallet. Dit zijn wat belangrijke aandachtspunten om mee te beginnen:

Hot wallets

Hete portemonnee Bitcoin

Hot wallets zijn alle typen wallets die in welke vorm dan ook verbonden zijn met het internet. Deze omvatten web-wallets, desktop wallets en wallets voor gebruik op smartphones.

Hot wallets zijn makkelijk in gebruik. Maar ze bieden minder beveiliging dan fysieke hardware wallets, iets waarover we het later meer gedetaileerd zullen hebben.

Web wallets

Bitcoin verschillende portemonnees

Zoals de naam al doet vermoeden, is de web-wallet toegankelijk via een browser. Dit is voor beginners absoluut de gemakkelijkste manier om een Bitcoin wallet te creëren.

Het voordeel zit ‘m in zijn toepassing: elk apparaat dat verbonden is met het internet heeft zo overal toegang tot web-wallets. Web wallets slaan de privésleutel echter online op, wat zeker een veiligheidsrisico inhoudt.

Desktop wallets

Electrum is één van de bekendste voorbeelden hiervan. Electrum kan gebruikt worden op een Mac, Linux of Windows machine en is compatibel met hardware wallets zoals TREZOR, Ledger Nano en KeepKey.

Bij een desktop wallet wordt de sleutel onafhankelijk beheerd. De gebruiksvriendelijke bediening en de uitgebreide functies maken deze optie erg aantrekkelijk voor zowel beginners, als de meer ervaren gebruikers.

Wallets voor smartphones

Smartphone Wallets

Wallets voor smartphones zijn uiteraard enkel beschikbaar voor de mobiele telefoon. We raden jou zonder meer aan om een ​​smartphone wallet enkel als een tweede account te gebruiken.

Het aanbod van Android en iOS wallets is enorm. Hier is een korte opsomming van de meest voorkomende smartphone wallets:

MyCelium is verreweg de meest bekende wallet voor Android en is vooral populair vanwege de super eenvoudige bediening voor beginners. De app bevat voor nog meer veiligheid alsook back-upfuncties.

Breadwallet was oorspronkelijk enkel op iOS te gebruiken, maar is recentelijk ook beschikbaar gesteld voor Android toestellen. De controle over privésleutels plus ondersteuning van speciale toegangscodes maken de app niet alleen veilig, maar ook zeer gebruiksvriendelijk.

Edge is qua toepassing en structuur vooral gericht op nieuwkomers. Een automatische back-upfunctie slaat automatisch de belangrijkste configuraties op, zodat zijn gebruikers altijd goed beschermd zijn.

Multi-platform wallets

Naast de wallets die slechts voor één platform geprogrammeerd zijn, bieden sommige providers hun diensten ook op verschillende platforms aan. De meest populaire aanbieders hiervan zijn eToro en GreenAddress.

eToro wallet

eToro is niet alleen beschikbaar voor de pc, maar tevens voor de smartphone. Zodra jij over een eToro account beschikt, kan je daarmee in slechts een paar simpele stappen een wallet aanmaken. De eToro wallet is speciaal voor beginners ontworpen.

De software applicatie is behoorlijk intuïtief te noemen en de gebruikers krijgen daarnaast zelfs aanwijzingen over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld hoe je digitaal geld kan ontvangen of verzenden.

Digitale valuta’s kunnen eenvoudig ingewisseld worden voor de meest voorkomende fiat valuta’s (zoals Amerikaanse dollars, euro’s, yen, Britse ponden, Canadese en Australische dollars).

Naast zijn Bitcoin wallets biedt eToro ook nog andere diensten aan, waaronder CFD handel. eToro is idem dito één van de weinige handelsplatforms die cryptohandel met sociale media combineert.

Hardware of cold wallets

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die je vergelijken kan met een USB stick. De pc die gebruikt wordt om Bitcoins mee te verhandelen, moet in dit geval aangesloten zijn op de hardware wallet. Zo’n hardware wallet wordt ook wel een cold wallet genoemd.

Cold wallets bieden de hoogst mogelijke beveiliging ten opzichte van alle andere mogelijke typen wallets. Hardware wallets slaan de verbonden privésleutel niet tijdelijk op de pc op. Hiermee wordt voorkomen dat hackers of kwaadaardige softwareprogramma’s de sleutel kunnen stelen.

Hardware wallets zijn nog steeds veilig te gebruiken, zelfs als een pc met spy software of zo geïnfecteerd is. Zoveel beveiliging brengt echter een prijskaartje met zich mee. Cold wallets zijn daardoor een stuk kostbaarder dan andere alternatieven.

Hardware Wallets

Maar wat gebeurt er als de hardware wallet zelf gestolen of verloren wordt, of misschien defect raakt? Dit is geen probleem zolang er maar een back-up code is aangemaakt. Met deze code kunnen gebruikers de Btcoin wallet simpel herstellen.

Vooral voor degenen die al een grote hoeveelheid Bitcoins in hun account hebben of van plan zijn er volop in de toekomst in te investeren, is de cold wallet de allerbeste keuze.

Waar bij de aanschaf van hardware wallets tevens rekening mee moet worden gehouden, is het feit dat elke wallet ook een display moet hebben. Beeldschermen bieden namelijk nog veel meer veiligheid, omdat de gegevens op het eigen beeldscherm worden getoond en niet op de computer.

De bekendste providers van hardware wallets zijn Ledger, KeepKey en Trezor.

Ledger Nano S

Ledger Nano Logo Kleur

Als je absoluut een solide kwaliteit wenst tegen een betaalbare prijs, dan is de Ledger Nano S de juiste keuze.

Als één van de top Bitcoin beveiligingsbedrijven is de naam Ledger een synoniem voor beveiliging. Het toestel bevat een scherm en is verkrijgbaar vanaf 95 euro.

Trezor One

Trezor One Logo Kleur

Trezor is één van de allereerste bedrijven op de hardware wallet markt, die haar producten al sinds 2014 aanbiedt.

Het biedt met de Trezor One een uiterst compact ontwerp aan met een simpele bediening, die op geen enkele manier onder doet aan hot wallets.

KeepKey

KeepKey werd gelanceerd in 2015 en is alsook een apparaat met een geïntegreerd scherm.

Het biedt een PIN bescherming tegen ongeoorloofd gebruik, aanpasbare transactiesnelheden en onbeperkte wallet adressen.

Papieren wallets

Papieren wallets maken onderdeel uit van een (bijna) uitgestorven wallet afdeling. De sleutels ervan zijn uitgeprint.

We noemen het bestaan van deze papieren wallets enkel even op voor de volledigheid, maar raden deze zeer zeker niet aan.

Het verschil tussen Bitcoin wallets en Bitcoin banken

Het verschil tussen een Bitcoin bank en een Bitcoin wallet is bij veel gebruikers niet duidelijk, maar er bestaat op beveiligingsniveau een dusdanig groot verschil dat het er uiteindelijk zeker toe doet.

Er hebben in het geval van Bitcoin banken vaak schandalen plaatsgevonden omdat privésleutels van gebruikers gehackt werden. Dit heeft geleid tot miljoenen aan verliezen. Het probleem hier is dat de privésleutel niet in de hand van de gebruiker lag, maar tijdelijk opgeslagen werd.

Coinbase kan als voorbeeld van zo’n bank genoemd geworden, ook al wordt deze vaak verward met een wallet.

Welke wallet voor welke investeerder? De conclusie

De keuze van de juiste wallet hangt af van de behoeften van elke individuele gebruiker:

Wanneer jij van plan bent om een ​​grote hoeveelheid aan Bitcoins veilig op te slaan, dan zijn hardware wallets onvermijdelijk.

Als je echter gewoon wat aan het handelen wilt gaan en jouw Bitcoins voornamelijk als betaalmiddel wilt toepassen, dan biedt de eToro wallet een zorgeloos allround pakket tegen vriendelijke prijzen.

groen logo etoro

De gebruiksvriendelijkheid, het sociale media onderdeel en de hogere beveiligingsstandaard, ten opzichte van de meeste hot wallets, maken eToro tot één van de beste providers op de cryptomarkt.

eToro is de beste keuze:

  • Biedt de mogelijkheid om met meer dan 14 typen crypto’s te handelen
  • Er is slecht een minimum investering van 50 euro noodzakelijk
  • Accepteert onder meer PayPal en creditcard als betalingsmogelijkheid

Registreren bij eToro

Als jij je bij eToro wilt registreren, dan kan jij dit in 4 eenvoudige stappen doen.

Stap 1. De registratie

Registratie is eenvoudig en veilig via Facebook of een Google account. De voornaam en het e-mailadres moeten hier worden ingevoerd. Er wordt daarnaast om een veilig wachtwoord gevraagd.

Je ontvangt vervolgens een verificatielink. Zodra deze bevestigd is, heb jij toegang tot jouw account. Vervolgens heb je na slechts een paar klikken toegang tot het eToro platform.

eToro aanmeldingsformulier

Stap 2. Persoonsgegevens

Om effectief te kunnen handelen, moeten jouw persoonsgegevens, inclusief je financiële situatie openbaar worden gemaakt. Dit kan sommige mensen in eerste instantie afschrikken, maar eToro zorgt er zo voor dat het geld verstandig gebruikt wordt.

Wanneer jij jouw persoonsgegevens absoluut niet openbaar wilt maken, dan moet je tevreden zijn met een investeringslimiet van 2.000 euro.

kleurrijk spandoek eToro

Stap 3. Download de eToro wallet

Iedereen die zich met succes bij eToro heeft geregistreerd, kan nu de wallet gebruiken. Deze is onder meer beschikbaar in de Google Play Store voor Android of in de App Store voor Apple gebruikers.

Na het downloaden moeten dezelfde gebruikersgegevens als die van het hoofd eToro account worden ingevoerd om de wallet in gebruik te kunnen nemen.

eToro handelsgrafieken

Stap 4. Gebruik van de eToro wallet

Nadat het verificatieproces is voltooid, zijn direct alle functies van de wallet voor zijn gebruiker beschikbaar. Het beschikbare cryptokrediet wordt hierin weergegeven, evenals de handelsgeschiedenis.

Niet alleen de eToro app, maar ook de daarbij behorende wallet wordt gekenmerkt door een grote gebruiksvriendelijkheid, iets wat vooral gunstig is voor beginners.

Als je het wenst, kan jij ook eerst het gratis demo-account gebruiken. Hier kan je heel uitgebreid diverse functies van eToro nader bekijken en testen alvorens jij met jouw eigen geld begint te handelen.

Tot slot is er nog een kleine waarschuwing: het maakt niet uit aan welke leverancier jij de voorkeur geeft of welk type wallet jij wenst. Beleg enkel de hoeveelheid geld dat jij direct beschikbaar hebt en wat je zonder problemen zou kunnen missen. Bitcoins zijn namelijk behoorlijk volatiel en kunnen daardoor in waarde dalen. Iedereen die voor digitale valuta’s kiest, moet zich hiervan bewust zijn.

eToro is een multi-assetplatform dat zowel beleggen in aandelen en cryptoassets als het handelen in CFD’s biedt.

Houd er rekening mee dat CFD’s complexe instrumenten zijn en een hoog risico met zich meebrengen om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 78% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te lopen om uw geld te verliezen.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan 5 volledige jaren en is mogelijk niet voldoende als basis voor investeringsbeslissingen.

Copy trading is een dienst voor portefeuillebeheer, aangeboden door eToro (Europe) Ltd., geautoriseerd en gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission.

Beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen zeer volatiel en niet gereguleerd. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

eToro USA LLC biedt geen CFD’s aan en geeft geen verklaring en aanvaardt geen aansprakelijkheid met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is opgesteld door onze partner met gebruikmaking van openbaar beschikbare, niet-entiteitsspecifieke informatie over eToro.