Wat zijn Ethereum tokens?

Voordat je begint met het leren over Ethereum tokens is het belangrijk om eerst de grondbeginselen van Ethereum te begrijpen, hiervoor hebben we eerder dit artikel geschreven. Ethereum tokens zijn simpelweg digitale activa die worden gebouwd bovenop de Ethereum blockchain. Zij profiteren van de bestaande infrastructuur van Ethereum in plaats van dat ontwikkelaars een geheel nieuwe blockchain moeten bouwen. Zij versterken ook het ecosysteem van Ethereum door de vraag naar ether, de munteenheid van Ethereum, te vergroten – deze is namelijk nodig om een zogenaamd smart contract te starten.

Deze gids moet degenen die nieuw zijn voor digitale activa helpen om Ethereum tokens op een hoog niveau te begrijpen en hoe ze anders zijn dan Ethereum.

Ethereum tokens

Vergelijking

Ethereum is een platform dat gebruikt kan worden om willekeurige smart contracts op te zetten, waaronder smart contacts die een digitale activa vertegenwoordigen zoals Ethereum tokens. Je kunt dit vergelijken met een App Store waar apps voor de GSM worden aangeboden en waar sommige apps dus hun eigen digitale valuta hebben in bijvoorbeeld een computerspel. Echter, bij Ethereum is er geen centrale autoriteit zoals Apple die controleert wat wordt toegevoegd aan de App Store en wat niet. Iedereen kan een token maken bovenop Ethereum.

Ethereum tokens kunnen alles vertegenwoordigen van een fysiek object zoals goud (Digix) naar een eigen valuta die gebruik wordt om transactiekosten te betalen (Golem). In de toekomst kunnen tokens zelfs worden gebruikt om financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties te vertegenwoordigen. De eigenschappen en functies van elk token zijn geheel onderworpen aan het beoogde gebruik ervan. Tokens kunnen een vaste voorziening hebben, een constante inflatie of zelfs een aanbod bepaald door een geavanceerd monetair beleid. Tokens kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt, zoals het betalen van toegang tot een netwerk of voor gedecentraliseerd bestuur over een organisatie.

Tokens worden vaak uitgegeven aan het publiek door middel van een verkoop genaamd initial coin offering (ICO). De ontwikkelaar achter de token zullen het token geven aan anderen in ruil voor ether of andere cryptocurrencies. Er zijn onlangs veel ICO’s geweest en in een korte tijd hebben ze de manier waarop projecten worden gefinancierd volledig veranderd. Er is geen eis dat tokens goed gedistribueerd moeten zijn, maar als je ideaal een gedecentraliseerde applicatie opbouwt, wil je dat de tokens eigendom zijn van zoveel mogelijk mensen.

funds-raised-blockchain

Er zijn meerdere bronnen die je kunnen doorlopen in het proces van het maken van een token en dat legt uit hoe de tokens op technisch niveau werken. Bijvoorbeeld, Token Factory biedt een eenvoudige gebruikersinterface waarmee je jouw eigen Ethereum-token kunt maken met aangepaste parameters.

Token Ethereum bouwen

Net als bij bitcoin en ether kun je tokens ook volgen op de blockchain, wat het publieke grootboek is van alle transacties die zich voordoen. Dit komt doordat Ethereum tokens slechts een specifiek type smart contract zijn dat op het Ethereum blockchain leeft.

Token ether voorbeeld

 

Twee van de grootste tokens op dit moment zijn Augur’s REP en Golem’s GNT. Beide projecten zijn in ontwikkeling en hebben een gecombineerde marktkapitaal van ongeveer $ 450 miljoen.

Golem

Golem is een project onder leiding van Julian Zawistowski die mensen in staat stelt hun extra computerkracht aan anderen uit te huren. De ambitie is met Golem een decentrale, wereldwijde supercomputer te creëren waarbij er minder kosten zijn en de rekenkracht door iedereen gebruikt kan worden.

Golem heeft een Ethereum-token uitgegeven, genaamd Golem Network Token (GNT). Er bestaat een vast aantal GNT’s van 1 miljard in totaal, waarvan 82% verkocht is door een crowd sale van 8,6 miljoen dollar. Deze tokens heb je nodig om met het Golem-netwerk aan de slag te kunnen en gebruik je als valuta om de rekenkracht te huren. Aangezien er een beperkt aantal tokens is om toegang te krijgen tot dit netwerk kopen investeerders, beleggers en enthousiastelingen de token.

Extra bronnen

Er zijn veel bestaande en aanstaande Ethereum tokens. Hieronder vindt je enkele links die je kunnen helpen om de Ethereum tokens verder te begrijpen en bij te houden:

* Dit artikel is bedoeld om te informeren en niet als investeer of beleg informatie. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee. Met dank aan Linda Xie.