Klimaatbewuste Ondernemer Daniel Batten Ziet Positieve Milieueffecten van Bitcoin

Het is zeldzaam dat ondernemers gericht op het klimaat met optimisme naar Bitcoin kijken. Daniel Batten is een uitzondering en hij benadrukt dat de voordelen van Bitcoin voor het milieu 31 keer groter zijn dan de nadelen ervan. Op 12 januari deelt Batten, die zichzelf een filantroop en klimaatdeskundige noemt, via een Twitter-thread zijn overtuiging dat Bitcoin “waarschijnlijk de meest belangrijke ESG-technologie van dit moment is.”

1/7Op milieugebied heeft Bitcoin een positieve:negatieve verhouding van 31:1, wat betekent dat Bitcoin waarschijnlijk de belangrijkste ESG-technologie van onze tijd is. Als fondsbeheerder zou ik stellen dat het ernstige nalatigheid is voor ESG-investeerders om er geen rekening mee te houden in hun portefeuille. Hier is een samenvatting van de gegevens👇🧵 pic.twitter.com/Lbk0lWAA79— Daniel Batten (@DSBatten) 12 januari 2023

Meer positieve dan negatieve aspecten

De 31:1-verhouding is het resultaat van Batten’s gesprekken met netwerktechnici, klimaatwetenschappers, Bitcoin-mijnbouwingenieurs, methaanexperts en experts in zonne- en windenergie. Hij heeft deze conclusie niet op eigen houtje getrokken, maar heeft zich gebaseerd op het onderzoek van deskundigen.

Opvallend is dat zelfs de wetenschappelijke afdeling van het Amerikaanse Witte Huis het grotendeels eens is met Batten’s conclusie. In hun “Rapport over Crypto Mining” van september 2022 stelt het Witte Huis: “Bitcoin-mijnbouwoperaties die methaan afvangen voor elektriciteitsproductie kunnen positieve klimaatresultaten opleveren.”

Uiteindelijk heeft Batten samen met zijn team 21 manieren geïdentificeerd waarop Bitcoin een positieve invloed heeft op het klimaat, tegenover 5 negatieve aspecten. Alles bij elkaar genomen leidt dit tot de bovengenoemde verhouding van 31:1. Door elk van deze 21 positieve en 5 negatieve aspecten te wegen, resulteert dit in een score van 263 pluspunten en 8,4 minpunten.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Een deel van het onderzoek van Batten richt zich op het ‘affakkelen’ van overmatige gasproductie. Bij het winnen van olie komt vaak aanzienlijke hoeveelheden gas vrij. Normaal gesproken vereist het vervoer van die olie pijpleidingen. Als deze infrastructuur ontbreekt, wordt het kostbaar en zelfs onrendabel om de olie te verplaatsen.

In dergelijke gevallen is de enige optie om de olie ter plekke te verbranden, wat de meest efficiënte en milieuvriendelijke methode is om ervan af te komen. Echter, bij dit verbrandingsproces, het affakkelen, komt aanzienlijke hoeveelheid koolstofdioxide vrij. Door dit gas te benutten voor de opwekking van elektriciteit voor Bitcoin-mijnbouw kan de uitstoot tot wel 95 procent verminderd worden. Dit vormt een van de positieve effecten van Bitcoin op het milieu volgens Batten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.