Andreas Steno Larsen uit zijn verbazing over het optimisme op de financiële markten. De aandelenkoersen zijn fors gestegen in de eerste maanden van 2023, terwijl de geldhoeveelheid in de economie sterk afneemt.
“Mensen zijn over het algemeen het erover eens dat de hoeveelheid geld in een economie de economische omstandigheden beïnvloedt. Meer geld zorgt ervoor dat consumenten meer goederen en diensten kopen, en deze toename in vraag leidt tot stijgende prijzen,” aldus Larsen.
Geen rooskleurige vooruitzichten
Op dit moment ziet de ontwikkeling van de geldhoeveelheid er echter niet rooskleurig uit voor de economie. Alleen in China is er nog een positieve stijging in de geldhoeveelheid te zien. In de rest van de wereld ziet het plaatje er heel anders uit. In de Verenigde Staten is de groei van de geldhoeveelheid zelfs negatief geworden.
“Het geld dat na de pandemie in de economie is geïnjecteerd, wordt langzaam maar zeker weer uit omloop gehaald, en de Verenigde Staten lopen hierin voorop. Het lijkt erop dat China en Japan wellicht degenen kunnen zijn die de negatieve vooruitzichten voor de wereldeconomie kunnen verbeteren,” aldus Larsen in zijn Twitter-update.
Belang van geld
De correlatie tussen de groei van de geldhoeveelheid en de stress bij banken laat zien dat geld er toe doet. In de onderstaande grafiek is te zien dat de afname van de geldhoeveelheid vrijwel gelijk liep met het begin van stress binnen de Amerikaanse bankensector.
Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn monetaire beleid verder zal verstrakken om de aanhoudende inflatie aan te pakken. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de geldhoeveelheid verder zal afnemen in de komende periode.
Het is nog maar de vraag of dit gunstig is voor Bitcoin. Bitcoin is namelijk sterk afhankelijk van een zwakke Amerikaanse dollar. Hoe meer dollars in omloop zijn, des te meer dit de schaarste van de 21 miljoen eenheden van Bitcoin benadrukt als een vorm van reclame.