Oprichter Julian Bridgen van Macro Intelligence heeft opgemerkt dat hoewel de Federal Reserve de rentetarieven in ongeveer een jaar tijd heeft verhoogd van 0 naar 5 procent, de economie tot nu toe weinig negatieve gevolgen lijkt te ondervinden, behalve mogelijk een naderende bankencrisis. Bridgen benadrukt echter dat de werkelijke impact van het monetair beleid vaak met enige vertraging optreedt, wat betekent dat de economische tegenvaller nog moet plaatsvinden.
Mogelijke voortzetting van de bankencrisis?
Hoewel er al twee grote Amerikaanse banken, Silicon Valley Bank en Signature Bank, zijn ingestort in 2023, gelooft Bridgen dat dit slechts het begin kan zijn. Als zijn analyse correct blijkt te zijn, zou de economie vanaf volgende maand aanzienlijk worden getroffen.
Volgens Bridgen was de bankencrisis slechts een voorproefje van wat ons te wachten staat. Hij voorspelt dat de impact pas echt voelbaar zal zijn vanaf de komende maand. Hij geeft aan: “Het spijt me, maar ik neig naar een harde landing. Ik vind het moeilijk om een ander scenario te geloven.” Bridgen gaat verder met zijn standpunt en beweert dat de pogingen van de Federal Reserve om liquiditeit in het systeem te injecteren, vooral binnen de bankensector, te laat zijn gekomen.
Lessen van COVID-19
Bridgen wijst op de COVID-19-pandemie als een treffend voorbeeld van marktverstoring. Hoewel de wereld in chaos verkeerde en de activiteiten grotendeels stil lagen, bleven de financiële markten floreren. Dit kwam voornamelijk door de overvloedige geldinjecties. Bridgen illustreert dit met de opmerking: “Waarom? Omdat ze de geldpersen lieten draaien!”
Bridgen heeft ook kritiek op het bankensysteem. Hij beweert dat banken vooral hopen dat niet alle klanten tegelijkertijd hun geld zullen opnemen, omdat ze mogelijk niet aan die verzoeken kunnen voldoen.
Invloed van hogere rentes
Volgens Bridgen zullen de hogere rentetarieven de winstgevendheid van banken schaden. Hij legt uit: “Het wordt voor banken steeds moeilijker om winstgevend te lenen. Als ze kunnen lenen tegen 0,50 procent en uitlenen tegen 3,00 procent, is dat geweldig. Maar als ze 3,00 procent betalen en kunnen uitlenen tegen 3,50 procent, blijft er weinig winstmarge over.” Deze ontwikkeling kan resulteren in verminderde leningen door banken, wat op zijn beurt kan leiden tot een nieuwe kredietcrisis.
Conclusie
Al met al schildert Julian Bridgen een somber beeld van de economische vooruitzichten, met mogelijke uitdagingen en turbulentie die nog moeten komen.