Chamath Palihapitiya, een rijke investeerder en legende op het gebied van investeringen, heeft in een nieuwe aflevering van de All-In Podcast kritiek geuit op de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met crypto. De strenge aanpak van instanties zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft volgens Palihapitiya geleid tot het einde van de cryptomarkt in de VS.
Cryptocurrency heeft geen toekomst in de Verenigde Staten
Palihapitiya uit sterke kritiek op de Verenigde Staten. ‘Cryptocurrency heeft geen toekomst in Amerika. Gensler schoof zelfs de financiële crisis op crypto af. Het is duidelijk dat de autoriteiten in de Verenigde Staten hun aandacht hebben gericht op de crypto-industrie’, aldus de miljardair.
Chamath gelooft dat de autoriteiten vreesden dat crypto de bestaande machtsstructuur zou bedreigen. ‘Nu betalen ze daarvoor de prijs. De gevolgen zijn merkbaar’, voegde Chamath eraan toe.
De rijke investeerder bekritiseert ook de SEC omdat ze Coinbase problemen hebben bezorgd. Ondanks de inspanningen van Coinbase om aan de regelgeving te voldoen, gaven de autoriteiten volgens Palihapitiya de voorkeur aan FTX, dat juist de regels niet naleefde.
Ongebruikelijke werkwijze
Chamath wijst terecht op de ongebruikelijke werkwijze van Amerikaanse autoriteiten. ‘Coinbase heeft zich aan de regels gehouden, heeft in de rij gestaan en heeft geprobeerd het juiste te doen. Maar het lijkt erop dat ze op elk punt, van leiderschapssamenstelling tot omgang met toezichthouders, juist verder verwijderd waren van het verkrijgen van goedkeuring’, aldus een verbaasde Palihapitiya.
‘Opmerkelijk genoeg was degene die het meest frauduleus was, namelijk FTX, het dichtst bij goedkeuring. Hoe is dat mogelijk?’, bekritiseert hij in de meest recente aflevering van zijn podcast. Hier heeft Palihapitiya natuurlijk een geldig punt.
Coinbase lijkt zo gefrustreerd te zijn dat ze hun verhuizing naar Bermuda hebben geregeld. Daar ligt in ieder geval al een nieuwe vergunning voor Coinbase klaar. Betekent dit het einde van cryptocurrency in de Verenigde Staten? Dat lijkt misschien voorbarig, maar momenteel is het moeilijk om positieve ontwikkelingen te herkennen.