1,7 miljoen dollar aan Bitcoin van QuadrigaCX wordt onverwacht verplaatst

Vijf portefeuilles die gelinkt zijn aan het failliete Canadese handelsplatform QuadrigaCX en die lange tijd als verloren werden beschouwd, zijn plotseling actief geworden. Na een lange periode van inactiviteit is er ongeveer 1,7 miljoen dollar aan Bitcoin verplaatst. ZachXBT, een onderzoeker op het gebied van cryptocurrency, waarschuwde de gemeenschap hierover in een tweet op 19 december.

Eigenaar is overleden

Wat dit verhaal bijzonder maakt, is dat de oprichter en eigenaar van QuadrigaCX naar verluidt in december 2018 is overleden. Gerald Cotten zou de enige persoon zijn geweest die toegang had tot de privésleutels van het handelsplatform, waardoor alleen hij in staat was om de Bitcoin te verplaatsen. Hierdoor ging QuadrigaCX uiteindelijk failliet in april 2019.

De beurs telde meer dan 155.000 gebruikers die samen tot wel 200 miljoen dollar aan cryptocurrency op het platform hadden staan. In een rapport van februari 2019 van het gerenommeerde accountantskantoor Ernst & Young werd gemeld dat QuadrigaCX per ongeluk 103 Bitcoin had verzonden naar wallets die alleen toegankelijk waren voor Cotten. Opmerkelijk genoeg komt dit bedrag ongeveer overeen met de hoeveelheid Bitcoin die recentelijk is verplaatst.

Documentaire op Netflix

Mocht je vandaag of deze week wat vrije tijd hebben, dan staat er op Netflix een documentaire over dit verhaal voor je klaar. Er zijn speculaties en theorieën dat Cotten zijn eigen dood in scène heeft gezet en eigenlijk nog in leven is. Er wordt beweerd dat zijn overlijden deel uitmaakt van een bedrieglijke uitgangsstrategie.

Al in 2014, lang voor zijn overlijden, gaf Cotten in een podcast aan dat het veiligste om te doen is om privésleutels af te drukken en ze vervolgens in een kluis te bewaren. Destijds onthulde hij dat de beurs de privésleutels bij een bank bewaarde. Het is niet duidelijk of de Bitcoin die nu zijn verplaatst, verband houden met de Bitcoin waar Ernst & Young in het rapport naar verwees.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.