21Shares en Ark Invest bundelen krachten voor nieuwe poging tot lancering van Spot Bitcoin ETF

Het lijkt inmiddels een herhaaldelijk voorkomend verschijnsel te zijn: gerenommeerde namen binnen de financiële sector die trachten een Spot Bitcoin ETF op de markt te introduceren. Dit keer slaan 21Shares en het Ark Invest van Cathie Wood de handen ineen in een poging om daadwerkelijk een Spot Bitcoin ETF te realiseren. Het is niet geheel onverwacht dat deze inspanning volgt nu Bitcoin een positief begin van 2023 heeft doorgemaakt en zelfs de koers van $30.000 weer heeft bereikt.

Wat wordt verstaan onder een Spot Bitcoin ETF?

Een Spot Bitcoin ETF is een financieel product dat de prijsontwikkeling van Bitcoin volgt en verhandeld kan worden op een beurs. Dit soort fonds heeft feitelijk Bitcoin als onderliggende waarde en stelt beleggers in staat om indirect te investeren in Bitcoin, zonder daadwerkelijk de cryptocurrency te kopen en op te slaan.

De goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten kan om diverse redenen een positief effect hebben op de marktprijs. Allereerst kan het de toegankelijkheid en acceptatie van Bitcoin als investering vergroten, wat institutionele en particuliere investeerders meer geneigd kan maken om deel te nemen.

Het is mogelijk dat de markt de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF ziet als een definitief standpunt van de Verenigde Staten ten opzichte van de digitale valuta. Als er eenmaal een Spot Bitcoin ETF wordt goedgekeurd, is de kans klein dat er in de toekomst een algeheel verbod op Bitcoin zal worden opgelegd.

Met betrekking tot de koers is dit bijzonder interessant, omdat veel experts voorzien dat dit nieuwe kapitaal naar Bitcoin zal trekken. Sommige insiders beweren dat dit tevens de reden is waarom de Amerikaanse autoriteiten enigszins terughoudend zijn, uit vrees voor de potentiële groei van Bitcoin.

Nu wel kans van slagen?

Dit is overigens niet de eerste keer dat 21Shares en Ark Invest hun krachten bundelen in een poging om een Spot Bitcoin ETF te lanceren. Eerdere pogingen werden echter afgewezen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Vooral gezien de huidige houding van de SEC ten opzichte van de sector lijkt de mogelijkheid gering dat zij deze keer wel akkoord zullen gaan met een Spot Bitcoin ETF. Maar zoals het gezegde luidt: “Niet geschoten is altijd mis,” zullen de betrokkenen bij 21Shares en Ark Invest denken.

Sinds 2021 – het jaar van de bullrun die Bitcoin naar een koers van $69.000 bracht – proberen 21Shares en Ark Invest gezamenlijk een Spot Bitcoin ETF op de markt te brengen. Tot nu toe hebben zij, net als de rest van de markt, geen succes behaald.

Zullen zij ditmaal wel slagen?

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.