Airbnb (ABNB) gaat naar de beurs en verhoogt meteen de IPO-prijs ?

Vakantiewoiningen-platform Airbnb (ABNB) gaat op tien december naar de beurs. Het platform heeft bijna een jaar geleden aangegeven dat het een beursgenoteerd bedrijf wou worden. Maar de coronacrisis zorgde voor wat vertraging op de lijn. Airbnb wordt inmiddels op tweeënveertig miljoen dollar gewaardeerd.

Het bedrijf heeft voor de Nasdaq gekozen een Amerikaanse beurs waarop voornamelijk veel tech- gerelateerde aandelen genoteerd staan. Airbnb zal een beursnotering krijgen onder het symbool “ABNB”. De Amerikaanse beurs Nasdaq of (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) ook bekend als index werd op op 8 februari 1971 opgericht en was destijds de eerste elektronische beurs in de wereld.

Airbnb naar de beurs

Airbnb werd in 2008 opgericht door Joe Gebba, Brian Chesky en Nathan Blecharczyk in San Francisco, Californie ze noemde het oorspronkelijk “Airbed and Breakfast” een andere variant op het veel gebruikte “Bed and Breakfast”. Het begon allemaal als een experiment met 3 Luchtmatrassen op de grond. Ze hadden extra ruimte over in hun gedeelde appartement en ontvingen reizigers die een logeerplek nodig hadden. Dertien jaar later brengen ze hun verhuurplatform naar de beurs. Het bedrijf groeide wereldwijd uit tot een gigantische wereldspeler die de huizenmarkt in grote steden beheerst.

Tegenwoordig kan je op het platform meer boeken dan alleen een luchtmatras. Nu kiezen miljoenen hosts en gasten om een account aan te maken op Airbnb waar ze hun huis/appartement of zelfs een boomhut kunnen adverteren en waar reizigers over ter wereld een accommodaties kunnen boeken.

Via het platform kan je in meer dan eenentachtigduizend steden en meer dan honderdnegentig landen een woning, villa of een appartement huren. Sommige accommodaties kan men zo lang huren als je wilt, echter werd er in verschillende steden een maximum van aantal dagen ingevoerd omdat er klachten kwamen van inwoners in de woonwijken. Zo is het aantal nachten dat per accommodatie mag worden verhuurd in Londen beperkt tot negentig en in Parijs tot honderdtwintig.

Corona

Het bedrijf werd in het voorjaar hard getroffen door de corona. Door de fors gedaalde omzet ontsloeg Airbnb zo’n 1900 van de 7500 werknemers die hun baan verloren hebben. Allerlei projecten die het bedrijf had gepland werden stopgezet om de kosten te drukken en er werd minder geld uitbesteed aan marketing doeleinden. Er werd zo’n achthonderd miljoen dollar bespaard.

Airbnb ziet de markt weer aantrekken nu steeds meer mensen op vakantie gaan in eigen land waar ze een woning of appartement huren dicht bij huis. Maar het is nog lang niet op het oude niveau, lied Airbnb een maand gelden weten.

Verhoogde IPO-prijs

Het bedrijf maakte de details voor zijn beursplannen een week eerder bekend en enkele dagen later liet de Wall Street Journal weten dat de prijsvork voor de aangeboden aandelen door de sterke vraag met zo’n vijfentwintig procent werd opgetrokken.

Het bedrijf wil per aandeel tussen de 56 en 60 dollar vragen, tegen de eerdere vork van 44 en 50 dollar. Daarmee is de beursgang van Airbnb de grootste van alle beursgangen van dit jaar.

De beurswaarde zou naar verwachting 42 miljard dollar kunnen bedragen. Airbnb hoopt om in totaal bij de beursgang zo’n drie miljard dollar op te halen. Er worden 51,9 miljoen aandelen aangeboden, waaronder ook een deel van de aandelen in het bezit van de oprichters. De beursgang kan het bedrijf financieel sterker en onafhankelijker maken.

Een van de belangrijkste investeerders zijn acteur Ashton Kutcher, Hillhouse Capital, General Atlantic, Fidelity Investments en Vanguard Group.

Airbnb en Crypto

Het bedrijf accepteert nog geen cryptovaluta als betaalmethode, ondanks dat ze een cryptobedrijf genaamd ChangeTip kochten, maar daar kan binnenkort verandering in komen. Dit kan echter mogelijk gemaakt worden via apps van derde partijen zoals Paypal die recent ondersteuning voor cryptovaluta toegevoegde en geaccepteerd wordt door Airbnb.

Het platform heeft ook een prospectus vrijgegeven voor zijn beursgang. In het document die op de website van de Amerikaanse securities and exchange commission (SEC) staat dat Airbnb interesse toont in de adoptie van opkomende technologieën, waaronder tokenisatie, cryptocurrencies en andere toepassingen van blockchain-technologie.

Het document stelt ook dat gedistribueerde grootboek- en blockchain-technologie kunnen worden gebruikt voor biometrische doeleinden. Airbnb liet ook weten dat het kunstmatige intelligentie, cloudtechnologie en virtuele en augmented reality wil bestuderen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.