Amerikaan krijgt twee jaar gevangenisstraf voor het verkopen van bitcoins zonder licentie

Een 22-jarige man is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het verkopen van bitcoins zonder licentie. Dat meldt technologie website The Verge.  Zijn ‘misdaad’ was het exploiteren van een exchange zonder zich te registreren bij het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De veroordeelde is Jacob Burrell Campos, een Amerikaans staatsburger die woonachtig is in Mexico. In oktober 2018 pleitte Campos schuldig te zijn en gaf hij toe geen maatregelen te hebben genomen om het witwassen van geld tegen te gaan. Hij keek bijvoorbeeld niet naar hoe zijn klanten het geld hadden verkregen om bitcoins mee te kopen.

Niet beschuldigd voor criminele activiteiten

Campos werd niet beschuldigd van het expliciet plegen van criminele activiteiten, zoals het stelen of oplichting van klanten, maar eenvoudig een niet-gelicenseerde exchange hebben was genoeg om hem twee jaar in de gevangenis te stoppen. Campos adverteerde zijn bedrijf op localbitcoins.com en gebruikte vaak gecodeerde apps om zijn klanten te sms’en. Hij verkocht bitcoins tegen vijf procent boven de gebruikelijke bitcoin wisselkoers en ontving betalingen in contanten, waardoor zijn service mogelijk aantrekkelijk werd voor witwassers.

Campos beweert te zijn begonnen als klant van een in de VS gevestigde, gereguleerde exchange, maar zag zijn account worden gesloten nadat een groot aantal verdachte transacties rode vlaggen opriep. Vervolgens wendde hij zich tot Bitfinex, een exchange in Hong Kong die ook door de Amerikaanse autoriteiten wordt onderzocht, voordat hij eindelijk zijn eigen ‘illegale’ exchange in 2016 starte.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geoordeeld dat Campos zijn klanten ‘anonimiteit en privacy gaf en meer dan één miljoen in niet-gereguleerde contanten uitwisselde’, waardoor criminelen mogelijk geld konden witwassen zonder toezicht uit te oefenen.

Geef een reactie