Amerikaans Schuldplafond steeds kritischer; FDIC haalt aanzienlijke bedragen uit de Treasury General Account

De Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) heeft op vrijdag 40 miljard dollar onttrokken uit de Treasury General Account van de Verenigde Staten om bijstand te verlenen aan de situatie rondom Silicon Valley Bank. Deze opname vanuit het reservefonds van de Amerikaanse overheid was veel groter dan voorheen, en heeft geleid tot een geleidelijke afname van de tegoeden in dit fonds, wat mogelijk problemen kan veroorzaken.

Overgebleven bedrag: 208 miljard dollar

Na de recente opname door FDIC blijft er ongeveer nog 208 miljard dollar over in het reservefonds van de Amerikaanse overheid. Dit is aanzienlijk minder dan het saldo van ongeveer een week geleden, dat ongeveer 100 miljard dollar hoger lag.

Een opvallend punt was de opname van 40 miljard dollar door FDIC, waardoor het saldo van de Treasury General Account aanzienlijk lager uitkwam dan verwacht, meldde analist van Wrightson ICAP op dinsdag.

Als het ministerie van financiën er niet in slaagt deze middelen aan te vullen, kan dit het risico vergroten dat het schuldplafond eerder wordt bereikt dan verwacht. “De zogenaamde ‘Datum-X’ zou al in juni kunnen plaatsvinden in plaats van juli,” vervolgde de analist van Wrightson.

De term “Datum-X” verwijst naar de naderende maatregelen die de Amerikaanse overheid moet nemen om aan haar federale verplichtingen te voldoen, terwijl het Congres en het Witte Huis in discussie zijn over het verhogen van het schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Het Amerikaanse Schuldplafond

Hoewel het niet direct opvalt, hanteert de Amerikaanse overheid wel degelijk een schuldplafond. Zodra dit plafond is bereikt, kan de overheid in principe geen verdere schulden aangaan, wat potentieel kan leiden tot financiële problemen. In de praktijk zal dit scenario niet snel werkelijkheid worden, maar in de politieke arena gaan vaak aanzienlijke debatten vooraf aan het verhogen van dit schuldplafond.

In dit geval is het Congres gedomineerd door Republikeinen, waardoor zij bepaalde eisen kunnen stellen aan de Democratische regering. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er flink wordt gesneden in de overheidsuitgaven en dat er concessies worden gedaan voordat het schuldplafond wordt verhoogd.

Op deze wijze kunnen Republikeinen de reputatie van de Democraten schaden, aangezien bezuinigingen op uitgaven doorgaans geen positieve impact hebben op komende verkiezingen. Hierdoor bevinden de Republikeinen zich momenteel in een sterke positie.

Uiteindelijk zal het schuldplafond hoogstwaarschijnlijk wel worden verhoogd, en dit kan gunstig zijn voor Bitcoin. Hoe meer schuldcycli er plaatsvinden binnen het huidige financiële systeem, des te meer potentie Bitcoin heeft om te groeien en mensen te overtuigen dat fiatgeld niet een betrouwbaar spaarmiddel is.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.