Amerikaanse bankencrisis leidt tot instorting van Credit Suisse

De druk op het Amerikaanse bankwezen heeft geleid tot een uitstroom van 68 miljard dollar bij de Zwitserse bank Credit Suisse, waardoor deze gedwongen werd overgenomen om een faillissement te voorkomen. Credit Suisse heeft aan Reuters gemeld dat de opnames inmiddels zijn afgenomen, maar er nog steeds een gestage uitstroom van activa is.

Credit Suisse heeft in het eerste kwartaal van dit jaar $69 miljard aan activa zien vertrekken bij de bank. In de afgelopen 6 maanden is er meer dan $225 miljard aan activa uit de bank weggevloeid. “De omvang van verliezen en uitstroom is alarmerend”, aldus Genevieve Roch-Decter, CFA, op 24 april 2023.

Op dit moment is Credit Suisse bezig met een overname door zijn oude concurrent UBS.

Overname van Credit Suisse

Deze overname werd alleen mogelijk gemaakt dankzij de Zwitserse federale overheid, de financiële toezichthouder van Zwitserland en de centrale bank, die allemaal hebben bijgedragen aan de overname. In totaal ontving UBS een verzekering van $8,6 miljard om mogelijke verliezen bij de overname op te vangen.

Bovendien heeft de Zwitserse overheid enkele wetten aangepast om de overname mogelijk te maken zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Volgens analist Thomas Hallet van zakenbank KBW was de financiële situatie bij Credit Suisse zo verslechterd dat UBS alleen kan profiteren als er een grondig herstructureringsplan wordt uitgevoerd voor de bank.

De problemen voor Credit Suisse begonnen toen klanten geld begonnen op te nemen, nadat bekend werd dat de Zwitserse bank banden had met Silicon Valley Bank en Signature Bank. Aandelen van Credit Suisse worden momenteel verhandeld voor $0,91 per stuk.

Het einde van een tijdperk

Met het einde van Credit Suisse komt er een einde aan een tijdperk in de bankenwereld. Credit Suisse werd opgericht op 5 juli 1856 en heeft dus 166 jaar bestaan. Dit benadrukt dat zelfs een financiële instelling met zo’n lange geschiedenis niet altijd blijft bestaan. Het traditionele financiële systeem staat onder druk en Credit Suisse is hiervan een treffend voorbeeld.

Het kwartaalverslag van Q1 2023 zal waarschijnlijk de laatste kwartaalcijfers zijn voor de Zwitserse zakenbank. Het is onzeker of de bankencrisis daarmee ook echt voorbij is.

De rentetarieven blijven hoog en de Amerikaanse Federal Reserve lijkt van plan om op 3 mei de rente opnieuw te verhogen. Sinds de voorzichtige bankencrisis begin maart zijn banken steeds terughoudender geworden met het verstrekken van krediet.

Verschillende analisten maken zich daarom nog steeds zorgen over een mogelijke nieuwe kredietcrisis. Dit zou de potentie hebben om de economie in een recessie te duwen, wat nadelig is voor de financiële markten. Er staat hoe dan ook een spannende periode te wachten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.