Amerikaanse centrale bank verhoogt opnieuw de rente

Het jaar 2023 wordt gekenmerkt door twee belangrijke aspecten: inflatie en verhoging van de rentetarieven. Centrale banken hebben massaal besloten de rente te verhogen om de aanzienlijke inflatie tegen te gaan. In het geval van de Verenigde Staten is de rente binnen ongeveer 12 maanden gestegen van 0 naar 5 procent.

Verwachtingen omtrent rentevergadering van de Federal Reserve. Bron: CME Group

Vandaag moet de Federal Reserve opnieuw een beslissing nemen over de rentetarieven. De verwachting is dat zij de rente wederom met 0,25 procent zal verhogen, waardoor deze in het bereik van 5,00 tot 5,25 procent komt.

Wat voor impact heeft dit op de markt?

In principe heeft een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank geen directe invloed op de markt, behalve dat het feitelijk de kosten van lenen verhoogt. Op de lange termijn kunnen renteverhogingen de economische groei vertragen, wat precies is wat de Federal Reserve (de centrale bank) beoogt.

De inflatie blijkt hardnekkiger dan verwacht, en daarom zijn er meer renteverhogingen nodig om deze onder controle te krijgen. We zijn inmiddels op een punt beland waarop de Federal Reserve bereid is een recessie te riskeren om de inflatie af te zwakken.

Met andere woorden: de werkloosheid moet stijgen om de druk achter de inflatie te verminderen. Momenteel ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten echter op een historisch laag niveau van 3,5 procent.

Aan het einde van deze week zullen we een nieuwe update krijgen van dit cijfer, maar naar verwachting zal de werkloosheid slechts stijgen naar 3,6 procent. Dat is nog steeds uitzonderlijk laag, wat in theorie de Federal Reserve de ruimte geeft om de rente nog verder te verhogen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt

Gelukkig zijn er enkele indicatoren beschikbaar die ons meer inzicht kunnen geven in de toekomstige werkloosheid. Wekelijks publiceert de Amerikaanse variant van het CBS statistieken over het aantal mensen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvraagt, oftewel de zogenaamde werkloosheidsaanvragen.

Wat we kunnen opmerken, is dat het aantal werkloosheidsaanvragen sinds maart aanzienlijk is toegenomen. Dit duidt erop dat de arbeidsmarkt tenminste deels vertraagt als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Ook interessant is de bovenstaande grafiek, die bekendstaat als de WARN Indicator. De WARN Act is een Amerikaanse wet die grote bedrijven verplicht om grote ontslagrondes minstens twee maanden van tevoren aan te kondigen.

De afgelopen maanden is het aantal WARN-meldingen aanzienlijk gestegen, wat de waarschijnlijkheid vergroot dat ook het aantal werkloosheidsaanvragen zal toenemen, en daarmee ook de werkloosheid. De mogelijkheid van een recessie in 2023 lijkt met de dag groter te worden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.