Amerikaanse economie vertraagt, gunstig voor Bitcoin?

Is de Amerikaanse economie aan het vertragen door de renteverhogingen van de Federal Reserve? Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve de rente met in totaal 4,25 procent verhoogd, wat langzaam effect begint te hebben op de economie.

Detailhandel ervaart diepere daling dan verwacht

Het nieuws kwam naar buiten dat de detailhandel nu ook de gevolgen van de renteverhogingen begint te merken. Terwijl economen die door Reuters zijn ondervraagd, een daling van 0,8 procent hadden voorspeld, was de daadwerkelijke daling 1,1 procent. Zelfs de voorspelde daling van 0,6 procent voor november werd bijgesteld naar 1,0 procent. Dit geeft aan dat de renteverhogingen langzaam impact hebben en de economie begint te sputteren.

De detailhandelsverkopen worden niet aangepast voor inflatie, waardoor de daling deels kan worden toegeschreven aan dalende prijzen. Hoewel de inflatie afgelopen maand is afgenomen, kan het lagere totaalverkopen hebben veroorzaakt.

De voornaamste oorzaak van de daling is echter onbetwistbaar de cumulatieve renteverhoging van 4,25 procent sinds maart 2022. Dit is opvallend gezien de rente destijds rond nul procent stond. Voorlopig wordt verwacht dat de rente tijdens de komende twee rentevergaderingen nog tweemaal met 0,25 procent zal stijgen, waardoor een maximale rente van 5,0 procent wordt bereikt. De Federal Reserve wil daarna afwachten alvorens verdere stappen te ondernemen.

Inflatie neemt af

Evenals de detailhandelsverkopen daalt ook de inflatie eindelijk, wat positief is voor de markten. De belangrijkste reden voor de renteverhogingen was de hoge inflatie, dus dit is goed nieuws voor investeerders. Hoewel het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar met 4,1 procent zal groeien, zijn de vooruitzichten voor 2023 minder optimistisch.

Er wordt voorspeld dat de economie aan momentum zal verliezen en mogelijk richting een recessie zal gaan. Als dat gebeurt, is het echter niet gegarandeerd dat er meteen een nieuwe bullmarkt voor Bitcoin zal ontstaan. Het is dus verstandig om voorbereid te zijn op verschillende scenario’s.

Volgens Reuters verwachten de meeste economen een recessie in de tweede helft van 2023, maar er is een kleine kans dat de Federal Reserve de renteverhogingen verder zal verminderen. Dit zou betekenen dat tijdens de rentevergadering van 1 februari het nieuws naar buiten komt dat de rente ongewijzigd blijft op 4,50 procent. Momenteel schat de markt deze kans op 31,1 procent, wat aanzienlijk hoger is dan de 13,1 procent van vorige week.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.