Amerikaanse jobcijfers ondersteunen het ‘zachte landing’ scenario voor de Federal Reserve

Het lijkt erop dat de Federal Reserve zijn gewenste uitkomst krijgt. De Amerikaanse centrale bank heeft al maandenlang geprobeerd de inflatie te beteugelen door de rente te verhogen. Nu begint de inflatie langzaam onder controle te komen, maar dat is niet het enige positieve nieuws. De arbeidsmarkt blijft ook sterker dan ooit, wat gunstig is voor de centrale bank.

Robuuste arbeidsmarkt

Met een sterke arbeidsmarkt bedoelen we vooral dat de werkloosheid niet sterk stijgt. Er heerst nog steeds een tekort aan arbeidskrachten op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dit heeft tot gevolg dat de werkloosheid op een historisch laag niveau blijft, maar dat is niet het hele verhaal. De Federal Reserve is erin geslaagd de loongroei te beheersen. “Dit is een perfect voorbeeld van een zachte landing,” zegt Simona Mocuta van State Street Global Advisors.

Het laatste wat de Federal Reserve wil, is inflatie bestrijden om vervolgens in een diepe recessie terecht te komen. In dat opzicht is dit uitstekend nieuws voor de centrale bank, want dit betekent dat ze nog steeds ruimte hebben om de rente verder te verhogen. Dat is precies wat de centrale bank wil, maar niet helemaal wat gunstig is voor Bitcoin.

Minder goed nieuws voor Bitcoin

Een positief rapport over banen is eigenlijk slecht nieuws voor Bitcoin, hoe vreemd dat ook mag klinken. Dit komt doordat de Federal Reserve een balans moet vinden tussen inflatie en economie. De inflatie is nog steeds ver verwijderd van het doel van 2,0 procent, terwijl de economie zeer stabiel blijft. De logische conclusie voor de Federal Reserve is dat ze de rente nog verder kunnen verhogen.

Er bestaat zelfs een kans dat de Federal Reserve stiekem hoopt dat de werkloosheid enigszins stijgt. Tot nu toe is dat echter nauwelijks het geval geweest. Kortom, alles bij elkaar genomen lijkt het erop dat renteverhogingen nog niet ten einde zijn en dat de rente nog geruime tijd op dit relatief hoge niveau zal blijven. Dat is een vrij ongunstig scenario voor Bitcoin en andere risicovolle activa.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.